Na letošnji podelitvi je največ nagrad prejela Billie Eilish. Foto: EPA
Na letošnji podelitvi je največ nagrad prejela Billie Eilish. Foto: EPA

Namesto najboljšega albuma glasb sveta bo od zdaj podeljevala nagrado za najboljši album globalne glasbe, poroča The Guardian.

Kot so v izjavi zapisali pri akademiji, se je zgodila sprememba, ker "se še naprej zavzemajo za resnično globalno miselnost". Po njihovih navedbah so se poleti pogovarjali z umetniki, etnomuzikologi in jezikoslovci z vsega sveta, ki so ugotovili, da bi lahko posodobili kategorijo najboljšega albuma glasb sveta z ustreznejšim, sodobnejšim in bolj vključujočim izrazom.

"Sprememba simbolizira odmik od konotacij kolonializma, ljudskega in 'neameriškega', kar je poosebljal nekdanji izraz, medtem ko se je prilagajal trenutnim trendom poslušanja in kulturni evoluciji med različnimi skupnostmi, ki jih lahko predstavlja," so dodali v akademiji.

Izraz glasbe sveta je nastal v Veliki Britaniji leta 1987, da bi z njim označili glasbo izvajalcev, ki niso iz držav zahoda. Nagrado za najboljši album glasb sveta so pri grammyjih uvedli leta 1992, odtlej pa so jo dobila imena, kot so Ravi Shankar, Gilberto Gil in trikratna prejemnica Angelique Kidjo.

V zadnjih letih izrazu niso bili več naklonjeni. Britanski The Guardian ga je prenehal uporabljati leta 2016, članke o glasbi, ki ni iz zahodnih držav, pa je označeval z bolj vključujočimi žanrskimi poimenovanji, kot sta pop in rock ali elektronska glasba. Mesečno kolumno o albumih glasb sveta je, tako kot pri grammyjih, preimenoval v globalni album meseca.

Glasbeni kritik The Guardiana Ammar Kalia je pojasnil, da sprememba "ne odgovarja veljavnim pritožbam izvajalcev in ustanoviteljev založb, ki jih mučijo vsezajemajoči izrazi". Vendar pa je v "tiraniji neskončne glasbene izbire, ki jo spodbuja splet", marginalizirano glasbo na zahodu po njegovem mnenju še vedno treba označevati.

Tudi britanski glasbeni festival Womad je prenehal uporabljati izraz glasbe sveta. "Razumemo, da je glasba sveta getoiziranje za številne umetnike," je za The Guardian povedal direktor festivala Chris Smith. "Izraz sicer spoštujemo, ker je naša dediščina, vendar ga moramo razvijati, ker se je razvijala glasba," je dodal.

Preimenovanje kategorije je zadnja v številnih spremembah pri podelitvi najprestižnejših nagrad glasbene industrije. Ameriška diskografska akademija je junija objavila, da bodo najboljši sodobni urbani album preimenovali v najboljši progresivni r&b album, ker je izraz urbani vse pogosteje razumljen kot neprimeren označevalec glasbe temnopoltih.
Še naprej pa bo akademija uporabljala besedo urban pri latinskoameriških kategorijah, vključno z novonastalo nagrado za najboljši latinskoameriški pop ali urbani album.

Nominacije za grammyje 2021 bodo razglasili 24. novembra, še poroča The Guardian.