Lanski zmagovalci, ki so nato osvojili še Evropo: Maneskin. Foto: EPA
Lanski zmagovalci, ki so nato osvojili še Evropo: Maneskin. Foto: EPA

Festival, ki je botroval nastanku Pesmi Evrovizije in v zlatih letih popevke tudi močno vplival na razvoj slovenske popularne glasbe, je v zadnjih letih doživel preporod. Toda če gre sanremska popevka še vedno rada v ušesa, je – vsaj od lani – postala mnogo udarnejša.

Naj oboževalci sanremske popevke rečejo, kar hočejo, a največji zvezdniki prvega večera so znani, še preden se je ta sploh začel. Gostje odprtja bodo rokerji, skupina Maneskin – rimska senzacija zadnjega leta, lanski zmagovalci Sanrema in nato še Evrovizije s pesmijo Tiho, pa pridni bodite, za katerimi je leto izjemnih uspehov tudi onkraj luže.

Po besedah direktorja in voditelja festivala Amadeusa bo festival tudi letos ponudil cenjene pevce zlate dobe italijanske popevke, pa tudi zvezdnike, ki so v Sanremu zmagali pred dvajsetimi leti, kot je Elisa, in potem so tu mladi zvezdniki, za katerimi norijo mladi.

Nocoj bomo torej slišali prvih dvanajst sodelujočih. Med klasiki omenimo Giannija Morandija in Massima Ranierija, med uveljavljenimi Noemi, Giusy Ferreri in Mahmooda, med fenomeni zadnjih let Achilla Laura in Rappresentante di Lista, med najmlajšimi pa vsaj Španko, ki je zaslovela v Italiji, Ano Mena.

V sredo jim bo sledilo še 13 imen: med njimi so že omenjena Elisa, Emma, Irama in Fabrizio Moro. Vseh 25 bo drugič nastopilo v četrtek; naslednji večer pa se bodo znova predstavili, toda z uspešnicami 20. stoletja. Sobotni finale bo prinesel tudi zmagovalca.

Vse skupaj bo zabeljeno z obilo RAI-eve samopromocije in zvezdniških gostov. Že nocoj bosta to komik Fiorello in teniški igralec Berrettini; jutri: Laura Pausini. Ob Amadeusu bo vsak večer druga sovoditeljica; v četrtek celo transumetnica Drusilla Foer.