Kimmo Pohjonen. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca
Kimmo Pohjonen. Foto: Radio Prvi/Tone Jurca

Kimmo Pohjonen je na slovenskem glasbenem prizorišču prvič nastopil leta 2002 na 22. festivalu Druga godba. Velja za enega najvidnejših progresivnih glasbenikov tega časa. Znan je po samosvojem glasbenem slogu, ki temelji na eksperimentalnem delu in elektroniki, ki je vdelana v kromatično harmoniko. Mnogi ga označujejo tudi kot glasbenega avanturista. V svoji dolgoletni karieri je koncertiral po vsem svetu, izdal je dvanajst studijskih albumov, poleg tega redno sodeluje s številnimi glasbeniki in drugimi umetniki.

Kimmo Pohjonen & Mats Gustafsson

Mats Gustafsson, pihala;
Kimmo Pohjonen, harmonika
četrtek, 23. maja
ob 20.15
Križanke, Ljubljana
Festival Duga godba

V svoji zbirki ima več harmonik različnih vrst, najpogosteje pa ustvarja s kromatično, ki ji dodaja različne glasbene učinke. Pred leti je razvil posebno vrsto harmonike, organ-accordion, ki je sprogramirana z zvoki orgel.
V Prvi vrsti je Kimmo Pohjonen predstavil del solističnega programa, ki ga je poimenoval Kimmo Pohjonen Zone in ki ga je premierno predstavil aprila letos v dvorani Kölnske filharmonije. V oddaji smo slišali: Ursus, Voimaa in Magna. Avtor vseh skladb je Kimmo Pohjonen.

40. festival Druga godba

23. - 26. maj 2024
Ljubljana
Program najdete tukaj

Pohjonen bo v četrtek, 23. maja 2024, v okviru festivala Druga godba nastopil tudi v Križankah, in to s priznanim švedskih pihalcem Matsom Gustafssonom. Ob njiju pa bo na festivalu Druga godba nastopilo še mnogo zvenečih imen iz sveta etno glasbe in glasbe sveta, med drugim: Ibrahim Maalouf & The Trumpet of Michel-Ange, Pankisi Ensembel, Brighde Chaimbeul, Hatis Noit in Angelica Garcia. Ob bogatem koncertnem dogajanju bodo potekale še okrogle mize in delavnice.
Prvi program Radia Slovenija je tudi letos glavni medijski partner festivala. Dogajanje spremlja z raznolikimi prispevki, predstavitvijo nastopajočih ter snemanjem koncertov, ki jih bodo poslušalci lahko kmalu slišali v okviru oddaje Sobotni glasbeni večer.

Kimmo Pohjonen (v sodelovanju z Drugo godbo)
Kimmo Pohjonen (v sodelovanju z Drugo godbo)
40. Druga godba s svetovno premiero projekta Kimma Pohjonena in Matsa Gustafssona