Nina Korošak Serčič (levo) in Sara Ester Gredelj iz zasedbe freekind. Foto: Radio Koper/arhiv avtorja
Nina Korošak Serčič (levo) in Sara Ester Gredelj iz zasedbe freekind. Foto: Radio Koper/arhiv avtorja

Tričlanska komisija v sestavi Nik Drozg iz Kina Šiška, Manca Ogrin iz Slovenskega glasbenoinformacijskega cetra (SIGIC) in Oskar Štrajn iz ekipe festivala Eurosonic (ESNS) je med enajstimi veljavnimi prijavami kot najboljši ocenila prijavi zasedb freekind. in Haiku Garden.

Vsaka skupina bo prejela po 5473 evrov finančne pomoči za izvedbo mednarodne turneje. Sredstva so zbrali z obveznimi prispevki v znesku dveh evrov, ki ga plačajo vsi obiskovalci Kina Šiška na listi povabljenih gostov ali novinarjev. V letih 2020, 2021 in 2022 so skupaj zbrali 10.946 evrov.

Zasedbo freekind., ki jo sestavljata slovenska bobnarka Nina Korošak Serčič in hrvaška pianistka ter hrvaška vokalistka Sara Ester Gredelj, glasbeni kritiki uvrščajo v žanr neosoul. Glasbenici se bosta kmalu odpravili na evropsko turnejo, v sklopu katere bosta nastopili v Franciji, Švici, Nemčiji, Avstriji in Združenem kraljestvu.

Haiku Garden, katerih glasbo opisujejo z izrazi "shoegaze" in neopsihedelija, trenutno promovirajo album Loose Contacts/Tense Present. "Gremo na turnejo!" so na Facebooku pozdravili novico o prejemu nagrade.