Preden se je posvetil glasbi se je ukvarjal z oblikovanjem in poslikavo vitrajev. Foto: EPA
Preden se je posvetil glasbi se je ukvarjal z oblikovanjem in poslikavo vitrajev. Foto: EPA

Eric Patrick Clapton se je rodil 30. marca 1945 v angleškem mestu Ripley kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, skupaj z Jimmyjem Pageem in Jeffom Beckom. Izvorno je skupina igrala blues, a je nato svoj repertoar razširila in začrtala smernice psihedeličnega in hard rocka. Skupino je Clapton zapustil in se pridružil Johnu Mayallu & The Bluesbreakers, s katerimi je tudi zaslovel.

Medtem ko njegove neprecenljive kitare dosegajo astronomske vrednosti, je Clapton zelo preprosta duša s šibko točko za nogomet in hitre avtomobile. Foto: EPA
Medtem ko njegove neprecenljive kitare dosegajo astronomske vrednosti, je Clapton zelo preprosta duša s šibko točko za nogomet in hitre avtomobile. Foto: EPA

Tudi tega sodelovanja se je pozneje “nasitil” in z bobnarjem Gingerjem Bakerjem ter basistom Jackom Bruceom ustanovil skupino Cream. V tem obdobju je z zanj značilnimi dolgimi kitarskimi improvizacijami in novimi prijemi pomembno vplival na razvoj rockglasbe. Pozneje se je za nekaj let umaknil z odrov zaradi težav z mamili, leta 1970 pa je izdal po sebi poimenovani album in stopil na samostojno ustvarjalno pot.

Odtlej je v karieri izdal več kot 20 solostudijskih albumov. Nazadnje je pred dvema letoma presenetil z albumom izbranih prazničnih skladb, naslovljenim Happy Xmas. Nanj je uvrstil svojo skladbo For Love On Christmas Day, sicer pa album vključuje božično-novoletne klasike, kot je Jingle Bells, in manj znane praznične pesmi, vse v novi bluzovski preobleki.

Leta 2017 je izšel dokumentarni film o Claptonovi vlogi v sodobni glasbi in kulturi. Pripoved filma Življenje v 12 taktih (Eric Clapton: Life in 12 bars) se potopi v najmračnejše kotičke glasbenikovega življenja – od njegovega travmatičnega otroštva in odvisnosti od alkohola ter mamil pa vse do tragične smrti njegovega štiriletnega sina Conorja leta 1991, ki mu je Clapton posvetil pesem Tears in Heaven.

V zgodovino glasbe se je zapisal z uspešnicami, kot so Layla, Tears in Heaven, Cocaine, Wonderful Tonight. Je edini glasbenik s tremi vpisi v Dvorano slavnih rokenrola – kot soloizvajalec in član skupin The Yardbirds in Cream.

"Kitarski bog" je za letos naznanil evropsko poletno turnejo. Predviden začetek je 29. maja v Pragi, za zdaj pa še ni znano, ali bo zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana oziroma prestavljena na primernejši čas.