Večinoma gre za etno-fusion glasbo, lutkovne predstave, izjemoma pa tudi plesne predstave, rockovske in džezovske koncerte ali performanse. Foto: Arhiv organizatorja
Večinoma gre za etno-fusion glasbo, lutkovne predstave, izjemoma pa tudi plesne predstave, rockovske in džezovske koncerte ali performanse. Foto: Arhiv organizatorja

Subkulturni kavč festival pomeni implementacijo umetnosti tja, kamor sodi ‒ v naš vsakdan. Edinstvena oblika festivala omogoča, da si lahko kdor koli v svoji kuhinji, spalnici ali dnevni sobi omisli koncert ali predstavo. Specifike prostora pri tem nikakor niso ovira, prej dodana vrednost.

Festival je zasnovan po principu prostovoljstva. Gostitelji so se lahko prijavili prek spletnega obrazca, kjer so navedli tudi posebne želje ali opombe, po katerih se bodo obiskovalci morali ravnati (npr. posebne domače živali, prepovedano kajenje ali skrivni vhod). Obiskovalci ne smejo pozabiti na copate, kaj za pod zob in priporočen prostovoljni prispevek, ki predstavlja edino plačilo umetnikom z vsega sveta, ki so se prav tako prijavili prek spleta.

Ker obiskovalci pridobijo naslov šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice, ostaja narava dogodkov zasebne narave in daje občutek, kot da bi prišli k nekomu na obisk. V sklopu določenih dogodkov, ki ostajajo javni, bodo umetniki že danes ob 17. uri zavzeli Prešernov trg, pozneje pa še nekaj kavarn in hostlov po Ljubljani.

Do vključno nedelje, 16. februarja, se bodo številna slovenska stanovanja za en večer spremenila v pravo koncertno prizorišče, točko druženja in povezovanja različnih generacij, kar nam je dandanes precej tuje. Poleg slovenskih izvajalcev bodo obiskovalce zabavali tudi umetniki iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Slovaške, Francije in dlje ‒ iz Sirije, Jordanije, Uragvaja, Benina in Kolumbije.


Oživljanje mest in vasi

Čeprav bo večina dogodkov potekala v prestolnici, se letošnje dogajanje seli tudi v Maribor, Celje, Novo Gorico, Loško dolino, Istro, Trst, Kamnik, na Ptuj in še kam. Koncept promovira tudi posebne prostore, kot so bolnišnice, uradi, manjši lokali, študentski domovi ali domovanja brezdomcev, zato ne bodite presenečeni, če se boste namesto v stanovanju znašli pod mostom, v zaporniški celici ali v predsedniški palači, piše na spletni strani festivala.

Dogodki za ranljive skupine

Festival bo posebno pozornost namenil dogodkom za ranljive skupine, saj bo ena izmed rdečih niti festivala tema brezdomstva kot produkta vse večjega družbenega razslojevanja. Organiziran bo dogodek za brezdomce, od katerega bodo zbrane prispevke namenili organiziaciji Kralji ulice.

Med drugim bodo v Hiši otrok in umetnosti organizirali koncert za otroke z motnjami v duševnem razvoju.