Foto: Sandi Fišer
Foto: Sandi Fišer

Festivalsko poletje, ki v Slovenijo sicer privabi tudi številne tujce, se počasi bliža koncu in je precej drugačno kot pretekla leta, tako za organizatorje dogodkov, nastopajoče, kot tudi za občinstvo: pester kulturni izbor se navadno začenja že junija in vrhunec doseže avgusta, letošnje poletje zaznamuje kar za polovico manj festivalov kot lani, namesto 243 do konca avgusta se jih bo letos zvrstilo 127. In če pogledamo zgolj glasbene festivale – 89 jih je bilo lani, letos naj bi jih bilo 51.

Miha Guštin in Tomi Meglič to poletje koncertirata za nekaj sto ljudi; to sicer počneta že od decembra, a zdaj takšen pristop postaja praksa, pa vendar Guštin pojasnjuje: "Bojim pa se, da bodo zdaj, za avgust, te ukrepe še bolj zožili ... Imamo izredno lepe primere – Festival Arsana, Kamfest – kjer se dogajajo taki sedeči koncerti s sedežnim redom, kjer se upoštevajo vsi ukrepi. In ne vem, zakaj se teh dobrih praks ne nadgradi .. Bojim pa se, da bodo zdaj te ukrepe še bolj zožili in visijo na nitki tudi ti koncerti, ki so se zdaj vsaj malo dogajali. In tukaj je dejansko kar nekaj ljudi in znanja, ki v tem trenutku pač zapirajo svoje espeje," še dodaja.

Tadej Košir iz Sindikata glasbenikov Slovenije poudarja, da se dogovarjajo o nekih konkretnih prizoriščih, ki bi jih postavili znotraj države, najprej na zunanji sceni, mogoče nekih deset odrov. "Glavni problem, ki ga imamo, je, da se poletna sezona bliža koncu." Po njegovih besedah se moramo zavedati, da če delamo koncerte do 500 ljudi, odpade ogromno zasedb. "Govorimo samo o stroških, ki pokrivajo neke stroške najema dvorane, tehniškega osebja, o honorarjih se v bistvu na tej točki ne moremo pogovarjati," še dodaja. "Mi ne bomo imeli nobenih političnih predznakov, jih nimamo, ne pripadamo nobeni stranki, želimo samo zagovarjati svoje interese in si želimo, da bi lahko delali naprej, seveda z upoštevanjem varnostnih ukrepov."

V Italiji od 15. junija brez omejitev

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Eventimu pojasnjujejo, da je v Italiji od 15. junija dovoljeno neomejeno število, vzdrževana mora biti razdalja enega metra. "Nemčija ima dovoljenje za 5000, imajo tudi načrte za naprej, več tisoč, se pravi 12 tisoč naj bi bilo, ko bo Bryan Adams v Düsseldorfu – in to že 4. septembra," pravi Nicole Radermacher. Eden izmed njihovih predlogov za dogodke so, denimo, posebne aplikacije, s katerimi se bodo lahko obiskovalci registrirali ob vhodu, ali personalizacija vstopnic. "Potem so določeni vhodi in se da slediti obiskovalcem, socialna distanca, merjenje temperature – tako je mogoče varno izpeljati dogodek."

"Naše načelo je previdnostno načelo"

Največjo skrb vzbujajo t. i. aerosoli – majhne kapljice, ki lahko prenašajo virus, a hkrati velja, kot pravi Simona Perčič z NIJZ-ja, da "trenutno res ni trdnih dokazov o tem, kako se ta virus prenaša z aerosoli in je naše načelo previdnostno načelo".

V Dnevniku Televizije Slovenija je bil gost Mitja Prezelj, predstavnik združenja koncertnih organizatorjev, ki na tem področju deluje že več kot 30 let in je v Slovenijo med drugim pripeljal imena, kot so Billy Idol in Kelly Family. Poudaril je, da imajo v Evropi strožje ukrepe v povezavi z javnimi prireditvami zgolj v Belgiji. Vabljeni k ogledu videoposnetka.

Glasbena industrija po epidemiji