Nina Simone bo posmrtno prejela grammyja za življenjsko delo. Foto: AP
Nina Simone bo posmrtno prejela grammyja za življenjsko delo. Foto: AP
The Velvet Underground
The Velvet Underground so bili leta 1995 sprejeti v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Foto: Reuters

Ameriška diskografska akademija se je odločila, da ji nagrado za življenjsko delo nameni 13 let po smrti. Nina Simone se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih, ko je začela igrati klavir. Leto dni je obiskovala Juilliard v New Yorku, pozneje je hotela obiskovati prestižni Curtis Institute of Music v Filadelfiji, a so jo zavrnili, prepričana je bila, da zaradi rasizma.

Po nočnih klubih v Filadelfiji in Atlantic Cityju je začela nastopati, da bi zaslužila za življenje, njeni prvi posnetki pa so nastali v poznih 50. letih prejšnjega stoletja.

Častni grammyji še za ...
Častni grammy bo pripadel tudi zasedbi The Velvet Underground, ki sta jo ustanovila John Cale in Lou Reed (1942-2013), skupino so sicer že pred več kot dvema desetletjema sprejeli v Dvorano slavnih rock'n'rolla. 13. februarja bo na podelitvi tudi 73-letni Sly Stone, frontman zasedbe Sly and the Family Stone, ki je pomembno vplival tudi na nekatere druge glasbenike, velik navdih je bil tudi Princeu.

Za življenjsko delo bo Ameriška diskografska akademija nagradila še prvo damo gospela Shirley Caesar, legendarnega pianista Ahmada Jamala, ameriškega glasbenika Charleyja Prida, prvega Afroameričana, ki je dosegel uspeh na področju kantrija, kjer dominirajo belopolti izvajalci, in Jimmieja Rodgersa (1897-1933), ki je postavil temelje kantrija.