Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nekdanji košarkar in ponosen Šiškar je spregovoril o svojih začetkih, uspehu in tudi o svoji strasti do športnih copatov. Je iskriv in zanimiv sogovornik tudi za tiste, ki niso ljubitelji tehnoglasbe.

"Blazno uživam na odru. V resnici sem odvisnik od tega, ker je zame eden najlepših občutkov vrteti glasbo, ki ti je všeč, ljudje pa plešejo," pravi Uroš Umek, DJ Umek. V ljubljanski industrijski hali L56 je pred časom počastil tri desetletja svojega delovanja.

Z ženo Senko. Foto: Osebni arhiv
Z ženo Senko. Foto: Osebni arhiv

"Če rečemo techno, je Umek kar neki arhetipski zvok, kar je kar velik dosežek, še posebej 20, 30 let po nastanku neke glasbe. Zimzeleno, Marjana Držaj elektronske glasbe," meni glasbeni kritik Jaša Bužinel.

Uroš Umek se je z elektronsko glasbo srečal kot najstnik konec 80. let prejšnjega stoletja. Začetki nikakor niso bili lahki, se spominja: "Leta 1993 sem pustil šolo in košarko in se začel ukvarjati s tem. Ko sem začel vrteti v Palmi, je prišlo pet ljudi, še to so bili moji prijatelji."

Še danes se spominja trenutka, ko je vedel, da je na pravi poti. S skupino prijateljev so se odpravili na Rave City v München."Odprem vrata in tam je 15.000 ljudi. Nisem mogel verjeti in sem rekel: to je to! Potem pa prideš v Slovenijo in je pet ljudi v sredo, ko nekaj vrtiš. Rečeš: mhm, nekaj bo treba narediti. In sem naredil."

Didžej in producent iz ljubljanske Šiške že desetletja kraljuje na prodajnih lestvicah spletne trgovine Beatport. Njegovo glasbo uporabljajo v Netflixovih serijah, naredil je remixe za številne svetovne in domače zvezde, kot sta Depeche Mode in Siddartha.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Vabijo ga na najprestižnejše svetovne festivale, kot so Primavera, Dance Valley in legendarni Burning man. Njegovi samostojni seti so praviloma razprodani, kjer koli na svetu se pojavi.

V svet glasbe je odprl vrata številnim mladim talentom. Prav oranje ledine na različnih področjih je del njegovega življenja. Bil je med prvimi, ki so se pri nas lotili rudarjenja s kriptovalutami, in pionir na področju zbiranja športnih copat. Na skritem in zaščitenem mestu jih ima spravljenih več kot 200 parov.

Urošu Umku je dragocena podpora mame in žene Senke, s katero sta se naučila umetnosti sprejemanja kompromisov. Uroš najmanj šest mesecev na leto preživi v tujini, Senka pa poleti dela na Hvaru. Pravita, da sta srečna, da živita takšno življenje, kot ga živita. "Uspeh pa je tudi to, da sem se odločil za to službo, ki jo po 30 letih še vedno z žarom opravljam," poudarja slovenska in svetovna legenda technoglasbe Uroš Umek.

Oglejte si tudi v Tedniku objavljeni prispevek novinarke Anke Pirš.

DJ Umek - kralj techna
DJ Umek ob 30-letnici ustvarjanja: Blazno uživam na odru