Skladba Last Christmas je bila prvič izdana leta 1984. Foto: AP
Skladba Last Christmas je bila prvič izdana leta 1984. Foto: AP

Letošnja tekma pesmi, ki so bile kandidatke, da so okronane za kraljico božiča, je bila po dolgih letih odprta in izredno tesna – letos ni bilo dobrodelnežev LadBaby, ki so bili na prvem mestu božične lestvice zadnjih pet let. Tako se je 39 let po tem, ko je luč sveta v času božiča ugledala legendarna pesem Last Christmas dvojice Wham!, praznična klasika končno le zavihtela na vrh britanskih božičnih lestvic.

Ta teden so oboževalci iz Združenega kraljestva pesem predvajali 13,3-milijonkrat, zaradi česar je postala največkrat predvajana pesem v božičnem tednu. S tem je duet pometel s konkurenco in premagal Sama Ryderja, ki je s pesmijo You're Christmas To Me pristal na drugem mestu, tretje mesto pa je osvojila Mariah Carey s svojo zimzeleno All I Want For Christmas Is You. Na četrto mesto se je uvrstil Noah Kahan (Stick Season), peto mesto si je prislužila pesem Merry Christmas Eda Sheerana in Eltona Johna.

To je prvič, da je bila pesem Georgea Michaela in Andrewa Ridgeleyja številka ena v božičnem tednu. V preteklosti je sicer že bila na prvem mestu lestvic, a ne tako blizu božiča. "Čudovito je, počutim se ponižnega," je Ridgeley povedal za BBC ob izjemnem dosežku in dodal, da je Michael, ki je umrl leta 2016, vedno želel, da bi pesem na vrhu kraljevala v času božiča. "Menil je, da bi moral biti vsak odlični tekstopisec sposoben napisati božično uspešnico po naročilu. Na žalost je v najinem primeru to trajalo predolgo. Bil bi vzhičen," je še delil.

Skladba Last Christmas je bila prvič izdana leta 1984, prvotno jo je za prvo mesto prikrajšala dobrodelna pesem skupine Band Aid Do They Know It's Christmas? Michael jo je februarja tistega leta napisal v svoji otroški sobi v domu svojih staršev, ko je kar naenkrat dobil navdih. Pesem sta posnela avgusta v božično okrašenem studiu, video so posneli v Švici.