Vlado Kreslin in Neno Belan sta združila moči. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Kreslin in Neno Belan sta združila moči. Foto: MMC RTV SLO

Dosegla sta izjemen ugled med občinstvom in kritiki ter dolgo in bogato kariero, ki je ponovno na vrhuncu moči zaradi nagrajenih in izjemno hvaljenih albumom – Belanovega Rijeka snova in Kreslinove Ceste.

Danes pa jima je skupna tudi pobuda, da v teh turobnih časih svoja talenta in imeni kot znamki kakovost uporabita za pošiljanje umetniškega sporočila za razširjanje pravih vrednot med narodi, ljudmi, sosedi. Napeti odnosi med Slovenijo in Hrvaško so bili osnovni motiv za kulturni angažma teh dveh izjemnih glasbenikov, ki nazorno prikazuje, da lahko stvari skladno funkcionirajo na morju, na kopnem ali v glavah ljudi.

Ideja se je porodila Vladu Kreslinu, ki je že od vsega začetka videl Nena Belana kot idealno drugo polovico dueta v pesmi, ki se je po svoji izvirni obliki že pokazala kot izvirno remake delo. Z Goričkega v Piran je preverjeno najbolj predvajana pesem v etru slovenskih radijskih postaj preteklega leta in niti enega razloga, zaradi katerega njena hrvaška različica ne bi doživela enakega uspeha. In tako je bila rojena S Mure na more Jadransko.

"Največji problem sami sebi smo mi" – s tem verzom Kreslin in Belan povzemata problem časa, v katerem živimo, problem, ki se vleče preko dveh kitic in ga v prekrasnem, nalezljivem refrenu rešimo na najenostavnejši način: "A kad dođeš ti, moje se nebo razbistri ...".