Angus Young in Brian Johnson sta postala edina člana prvotne zasedbe, ki je leta 1980 posnela kultni Back In Black. Foto: EPA
Angus Young in Brian Johnson sta postala edina člana prvotne zasedbe, ki je leta 1980 posnela kultni Back In Black. Foto: EPA

Legendarna avstralska skupina AC/DC se prvič po skoraj osmih letih podaja na turnejo. Skupina, znana po rock himnah, kot so Highway To Hell, Back In Black in Thunderstruck, je napovedala evropsko turnejo Power Up. Ta bo trajala od 17. maja do 17. avgusta.

Turnejo bodo začeli v Nemčiji in končali na Irskem. Med drugim bodo 25. maja nastopili v italijanskemu kraju Reggio Emilia, 23. in 26. junija v avstrijskem glavnem mestu Dunaj ter 9. in 12. junija v bavarski prestolnici München. Prodaja vstopnic se začne 16. februarja.

68-letni ustanovni član skupine Angus Young, ki vedno nastopa v šolski uniformi, in 76 let star pevec Brian Johnson sta sicer postala edina člana prvotne zasedbe, ki je leta 1980 posnela kultni Back In Black, enega najuspešnejših albumov v glasbeni zgodovini – tega so izdali po smrti prvotnega pevca Bona Scotta, ki je umrl leta 1980, kmalu po izdaji uspešnega albuma Highway To Hell, ki je AC/DC prinesel mednarodni preboj.

Kitarist Stevie Young je namreč nasledil ustanovitelja skupine Malcolma Younga, ki je zaradi bolezni umrl leta 2017. Novi član skupine je tudi bobnar Matt Laug, ki se je skupini pridružil lani. Nekdanji basist skupine Jane's Addiction Chris Chaney je nadomestil upokojenega Cliffa Williamsa.

Leta 2020 so posneli album Power Up

Še pred nekaj leti je bilo sicer videti, da se AC/DC, ki so zasloveli v 70. letih prejšnjega stoletja s svojim udarnim hard rockom in energičnimi nastopi v živo, poslavlja od velikih odrov. Glavni razlog je bil odhod vokalista Johnsona, ki je bil leta 2016 primoran zaradi težav s sluhom skupino zapustiti na turneji Rock Or Bust.

Na zadnjih 22 koncertih ga je nadomestil frontman skupine Guns N' Roses Axl Rose. Johnsonu je uspelo, da je pozneje te težave odpravil, tako, da se je lahko vrnil h glasbi.

Leta 2020 so AC/DC posneli album Power Up. Poleg Johnsona in Williamsa, ki je že leta 2016 napovedal svojo upokojitev, se je zaradi tega vrnil dolgoletni bobnar Phil Rudd. Skupina se je z Ruddom razšla leta 2014, ko je ta zabredel v težave z zakonom in v svoji rodni Novi Zelandiji celo nekaj časa preživel v hišnem priporu.