Prvo
Prvo "skupno" nagrado na britih je dobila Adele, ki je sicer v svoj zahvalni govor vključila naslednjo izjavo: "Razumem, zakaj so spremenili ime te nagrade, ampak sama sem res rada ženska in ženska ustvarjalka. Sem. Ponosna sem na nas." Foto: Reuters

Najboljši moški in najboljša ženska glasbena izvajala sta bila lani združena v eno kategorijo, da bi omogočili tekmovanje nebinarnim izvajalcem, piše britanski BBC.

Letos so v ožjem izboru za osvojitev nagrade izključno moški: Fred Again, Central Cee, George Ezra, Stormzy in Harry Styles.

Brez nominacij sta ostali izvajalki, kot sta Charli XCX in Florence + The Machine. Skupine, kot so Wet Leg, Nova Twins in Cat Burns, so nominirane v drugih kategorijah.

Pevka skupine All Saints Shaznay Lewis je dejala, da se ne zdi prav, da izvajalke trpijo zaradi sprememb kategorij na podelitvi glasbenih nagrad. V zapisu za Radio Times se sprašuje, zakaj so ženske zanemarjene in izključene, in ali je to zato, ker glasbena industrija umetnic ne vidi kot enako vredne denarja. "Progresivne ideje bi morale koristiti vsem. Kako je lahko tako, če ne priznavamo umetnic, ki so simbol opolnomočenja za milijone mladih ambicioznih žensk?"

Tekstopiska in pevka, ki je dobila dva brita kot članica skupine All Saints, je pozdravila namere organa za podelitev spolno nevtralnih nagrad: Vendar je nadaljevala: "Če naj bi bili Britanci priznanje za vse, kako naj vztrajamo pri kategoriji, ki je letos izključila polovico prebivalstva, ženske? Upam, da leta 2024 ne bo tako."

Britanski organizatorji so povedali, da so bile spremembe uvedene, ker je čas za napredek k ocenjevanju umetnikov izključno na podlagi kakovosti in priljubljenosti njihovega dela, ne pa na podlagi tega, kdo so ali kako se odločijo identificirati.

Povedali so, da je bilo letos 42 odstotkov nominacij žensk, vendar je bil ključni dejavnik za ožji izbor najboljših izvajalcev "na žalost, da je bilo v letu 2022 razmeroma malo komercialno uspešnih izdaj žensk v primerjavi s tistimi moških".

V sporočilu za javnost so dodali: "Zavedamo se, da to kaže na širša vprašanja v zvezi z zastopanostjo žensk v glasbi, ki jih je prav tako treba obravnavati."

Organizatorji vsako leto revidirajo podelitev nagrad, so sporočili in dodali, da bodo vprašanje o kategoriji "umetnice_ka leta" preučili po sobotni podelitvi.

Menijo pa, da bo morda potrebno več časa za oceno, ali so ženske v slabšem položaju. "Verjamemo, da je treba vse spremembe kategorij nagrad skrbno ovrednotiti čez čas. Lani je Adele slavila v kategoriji "umetnice_ka leta", ženske so zmagale v desetih od 15 kategorij."

Skupina All Saints je leta 1998 na podelitvi britov prejela nagrado za najboljši singel in najboljši video za svojo uspešnico Never Ever. Obe kategoriji sta bili spolno nevtralni, dekliška skupina je tekmovala z moškimi izvajalci, kot so Elton John, Blur, Radiohead, Oasis in David Bowie.

Lewis je dejala, da je skupina zelo ponosna na svoj dosežek in zapisala: "Imele smo pomembno vlogo pri zagotavljanju, da Velika Britanija predstavlja prostor za ženski uspeh. Ali je še vedno tako?"

Za obe nagradi, ki ju je prejela skupina All Saints, je glasovala javnost – vendar večino zmagovalcev in nominirancev na slovesnosti izbere Brits Voting Academy, ki jo sestavlja približno 1200 članov.