Lea bo v enem tednu nastopila kar na dveh festivalih. Foto: RTV SLO
Lea bo v enem tednu nastopila kar na dveh festivalih. Foto: RTV SLO
Slovenska popevka
Na Slovenski popevki je nastopila že lani in se uvrstila na peto mesto. Foto: Stane Sršen

Lea je na glasbenem področju zelo dejavna, saj je članica Pihalnega orkestra Kočevje, mešanega pevskega zbora Kočev'c, vokalne zasedbe Vocabella, nastopa tudi kot spremljevalna vokalistka pri Bilbi, Jadranki Juras, Andražu Hribarju, skupini Šukar, zadnje čase pa se posveča predvsem samostojni pevski karieri.

Na Slovenski popevki je nastopila že lani in se uvrstila na odlično peto mesto, letos pa jo poleg nastopa na tem festivalu le nekaj dni prej čaka tudi nastop na Festivalu narečne popevke.


Na Slovenski popevki ste nastopili že lani in se razveselili petega mesta. Vam bo lanska odlična uvrstitev letos pomenila spodbudo ali pritisk?
Vsekakor mi bo v spodbudo, saj lepi spomini na lanski festival še živijo. Kot skoraj povsem neznani izvajalki mi je uspelo prepričati z nastopom in skladbo ter osvojiti visoko mesto. Letos moja ambicija ostaja ista lanski: dobro odpeti skladbo in predstaviti zgodbo, ki jo pesem nosi, prek te zgodbe pa zopet predstaviti sebe, svoj vokal.

Le nekaj dni pred Slovensko popevko boste nastopili tudi na Festivalu narečne popevke. Kako se pripravljate na breme kar dveh festivalskih nastopov v tednu dni?
Priznam, da je naporno. Oba festivala zahtevata veliko priprav, poleg tega pa so zdaj še jesenski izpitni roki, ki prav tako vzamejo ogromno časa. Na srečo imam že obe obleki izbrani in je tako vsaj del skrbi odpravljen. Ko sem se prijavljala na oba festivala, sem si želela, da bi imela možnost predstaviti vsaj eno izmed obeh pesmi, izid pa je bil tak, da se je želja izpolnila 200-odstotno. Vesela sem ponovne priložnosti, zato jo bom maksimalno izkoristila. Vaje in priprave temu primerno potekajo zelo intenzivno.

Bi vam več pomenila zmaga po mnenju strokovne žirije ali po mnenju občinstva?
Oboje je lep kompliment. Pohvala stroke ti da potrditev, da delaš kakovostno in dobro stvar, občinstvo pa je tisto, ki sta mu pesem in na splošno glasba namenjeni. Zato je pomembno, da ti v ljudeh uspe vzbuditi simpatijo, da pritegneš pozornost in navdušiš ter da si te želijo slišati tudi v prihodnje. Moj trud je usmerjen v obe smeri, želim pa si, da bi se mnenja obojih združila v neki skupen, zdrav okus.

Kako bi opisali svojo pesem Ne sanjaj kril?
Pesem ima zelo močno glavno temo, besedilo nosi brezčasno sporočilo, vse skupaj pa je zaokroženo s super aranžmajem, ki skladbi vdihne mladostni žar in obenem priokus nostalgije. Boste kmalu slišali.

Kariero ste začeli kot spremljevalna pevka, želeli pa ste si samostojno pevsko pot. Ste z razvojem svoje glasbene kariere do zdaj zadovoljni?
Prvič sem se kot solistka predstavila na festivalu Etnokostel 2009, kjer sem tudi zmagala. Takrat so se mi počasi začele odpirati možnosti za sodelovanja z že uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki. Petje spremljevalnih vokalov jemljem za poseben izziv, prav tako pa imam na ta način možnost spoznati našo sceno, nove ljudi, stati na veliko odrih in nabirati kilometrino, ki je še kako pomembna. Svojo kariero sem si zastavila na dolgi rok, predvsem želim uživati v glasbi in raziskovati različne žanre. Ljubezen do gospel glasbe lahko delim z dekleti iz vokalne skupine Vocabella, obe festivalski skladbi bosta med sabo popolnoma različni, nato pa pripravljam nov singel, ki bo bluzovsko obarvan. Mogoče je to stil, v katerem si želim vztrajati v prihodnje. Lahko rečem, da sem zadovoljna z razvojem svoje glasbene poti in se veselim vseh novih možnosti, priložnosti ter izzivov.

Več o letošnjih nastopajočih si lahko preberete, če kliknete na naslov skladbe v tabeli spodaj.

Naslov

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor aranžmaja

1.

LORELEI

BOŠTJAN DERMOL

Boštjan Dermol,

Teodor Amanovič

Boštjan Dermol

Aleš Avbelj

2.

SAM

MATJAŽ JELEN

Anton Krkovič

Anton Krkovič

Patrik Greblo

3.

PREBUJENA

NUŠKA DRAŠČEK

Rok Golob

Katarina Habe

Rok Golob

4.

DROBNE SLIKE

BILBI

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Primož Grašič

5.

NAJ TRAJA

RUDI BUČAR

Rudi Bučar

Leon Oblak

Aleš Avbelj

6.

NE SANJAJ KRIL

LEA LIKAR

Žiga Bižal

Žiga Bižal

Gregor Forjanič

7.

205 KORAKOV

COLE MORETTI

Vojko Sfiligoj

Leon Oblak

Primož Grašič

8.

TEBE NI

REGINA

Aleksander Kogoj, Damjan Pančur

Feri Lainšček

Lojze Krajnčan

9.

IN SITU

ANIKA HORVAT

Marino Legovič

Damjana Kenda Hussu

Gregor Forjanič

10.

DANES JE DAN

SLAVKO IVANČIČ

Gaber Radojevič

Drago Mislej-Mef

Lojze Krajnčan

11.

SONČNA HIŠA

SAMO BUDNA

Samo Budna

Feri Lainšček

Primož Grašič

12.

TUKAJ SI

MARKO VOZELJ

Martin Štibernik

Marko Vozelj

Patrik Greblo