Belen (levo) in Elisabetta (desno) letos pomagata Gianiju Morandiju. Foto: EPA
Belen (levo) in Elisabetta (desno) letos pomagata Gianiju Morandiju. Foto: EPA

Festival je včeraj odprl voditelj Giani Morandi, ki mu pomagata argentinska manekenka Belen Rodriguez in italijanska lepotica Elisabetta Canalis, bolj znana kot dekle šarmantnega ameriškega igralca Georgea Clooneyja. Že 61. San Remo letos poteka med 15. in 19. februarjem, mikrofon pa bodo v roke prijeli znani italijanski glasovi, kot so Al Bano, Anna Oxa in drugi.

Žirija, ki bo tako kot vsako leto tudi tokrat izbrala velikega zmagovalca in najboljši novi up, ima letos še eno težko nalogo - izbrati potnika za majski finale izbora pesmi za Evrovizijo, ki bo zaradi lanske zmage Lene Meyer-Landrut v Nemčiji. Zmagovalec festivala in potnik v Nemčijo bosta lahko ena in ista oseba, ni pa nujno, poudarjajo organizatorji.

Po tretjo zmago?
Italija se po 13 letih vrača na Evrovizijo - tam je prvič sodelovala leta 1956 in na izboru zmagala dvakrat, nazadnje leta 1990, ko je državo zastopal Toto Cutugno s skladbo Insieme: 1992. Od leta 1997 pa so bili na dogodku, ki vsako leto pred TV-zaslone pritegne milijone gledalcev, odsotni. Med razlogi so odgovorni navajali finančne težave in pomanjkanje zanimanja med italijanskim občinstvom.