Festival MENT se vrača v Ljubljano. Foto: Organizator
Festival MENT se vrača v Ljubljano. Foto: Organizator

Festival bo na odru Katedrale v Kinu Šiška nocoj uvedel zastavonoša britanske džezovske scene Kamaal Williams. Otvoritveni večer bodo popestrili še ukrajinska sedmerica gledaliških igralk, oboroženih s 15 instrumenti, Dakh Daughters, psihedelično nagruvana baklava iz Istanbula Lalalar in razigrani domači trubaški džezovski trio Pantaloons, za pokoncertno zabavo pa bo poskrbela DJ Ermilova iz Severne Makedonije, napovedujejo organizatorji.

V četrtek in petek pa se bo Ment razkropil po številnih ljubljanskih prizoriščih, med drugim tudi na Ljubljanski grad. Letošnji festival bodo zaznamovali tudi nizozemski ambasadorji elektronske glasbe Dekmantel Soundsystem, trio Molchat Doma, ki je glede na opis festivala najboljša postpunkovska in new wave zasedba direktno iz Minska, romunski raziskovalci regionalne psihedelije Balkan Taksim, živa legenda beograjske podzemne disko scene DJ Brka in zadnje odkritje najaktualnejše otoške založbe Speedy Wunderground, zasedba Black Country, New Road.

Na odrih festivala bodo med slovenskimi izvajalci nastopili eksperimentalna vokalistka Irena Z. Tomažin s projektom iT: Another Crying Game, hrupni industrial synth dvojec It's Everyone Else, ki v Ljubljano prihaja z novo ploščo, kultni heroji slovenskega podzemlja Demolition Group, avdio-vizualna trip hop performerka Malidah, slovenski neo-soul oktet Wckd Nation, elektronski čarovnik Shekuza, poetični ženski dvojec All Strings Detached in mednarodni komorni post-jazz trio Wild Strings Trio, ki združuje Slovenca, Francoza ter Slovakinjo.

Konferenca Ment
Konferenca Ment bo potekala 6. in 7. februarja v Kinu Šiška in M Hotelu ter bo sestavljena iz štirih med seboj povezanih sklopov.

Sklop EX-YU bo med drugim gostil predstavitev trgov nekdanje Jugoslavije in debato o koncertiranju v tej regiji. Sklop Digital bo razčlenil prihodke v streamingu in predstavil možnosti za neuveljavljene akterje. Sklop Live prinaša intervjuja z agentoma Robom Challiceom iz Paradigm Agency in Clemenceom Renautom iz ACT Live ter debate o vzhodnoevropskih festivalih in strategijah agentov za odkrivanje talentov. Sklop And Everything in Between pa bo razkril zgodbo založbe Glitterbeat Records ter nekaj uspešnih primerov vzhodnoevropskih glasbenih medijev, so napovedali organizatorji.

V konferenčnem programu bodo sodelovali predstavniki nekaterih najbolj znanih evropskih festivalov, predstavljen pa bo tudi eden največjih slovenskih glasbenih festivalov MetalDays in njihov petletni načrt, kako postati najbolj trajnostno usmerjen evropski festival.