Idejno vodjo skupine Ido Prester smo lahko spoznali že v vlogah voditeljice in novinarke. Velja za veliko ljubiteljico 'trash' kulture in postaja medijska ikona nove generacije. Foto: SAFFRON
Idejno vodjo skupine Ido Prester smo lahko spoznali že v vlogah voditeljice in novinarke. Velja za veliko ljubiteljico 'trash' kulture in postaja medijska ikona nove generacije. Foto: SAFFRON
Lollobrigida
Idi se je aprila 2009 pridružila pevka Petra Cigoj, ki je dopolnila manjkajoči del sestavljanke: kitarista Marka Turkalja ter treh Prekmurcev: basista Jerneja Šavla (Psycho-Path), bobnarja Davida Halba (Sphericube) in 'čarodeja' na klaviaturah Kleemarja. Davida pa je v začetku leta nadomestil Ivan Levčić Levi. Foto: SAFFRON
Škisova tržnica 2010
Še pred Lollobrigido pa je Ida skupaj z Natalijo Dimičevski tvorila udarni duet Lollobrigida Girls, ki se je na glasbeni zemljevid uvrstil z albumom Cartoon Explosion leta 2005 in se nato razvil v kvintet. Foto: MMC RTV SLO
Lollobrigida
Člani zasedbe počasi pripravljajo material za novi album, je pojasnila Ida: 'V novih komadih so glavni motiv(i): računalnik, čipi, seks, tv, fast food, friki, moda, wastoriko, sakoji/moške obleke, redkvice, srebrni ekrani, legokocke, desktop/namizja ... skratka prva pisana pop rock solata. Od zelenjave do digitalij. Sicer so pa to, konec koncev, vse ljubezenske pesmi.' Foto: SAFFRON/single cover art: Rameelk
Lollobrigida
V skupini sta ostala kot edina Slovenca basist Jernej Šavel in klaviaturist Kleemar. Foto: MMC RTV SLO
Lollobrigida
Strto srce in klaviatura z dvema oktavama danes znanega obraza hrvaške medijske scene. Tako se je začela igra z melodijami, ki je prerasla v hrvaško-prekmursko oziroma prekmursko-hrvaško elektro bubblegum popzasedbo Lollobrigido. Foto: MMC RTV SLO

Polno zasedena s koncerti, snemanji v studiu in z drugimi obstranskimi projekti, je šesterica glasbenikov (med katerimi so od začetka leta dva Slovenca in štirje Hrvati) v začetku marca predstavila nov videospot za singel Kompjuter. "Tudi ta je, kot večina naših pesmi, posledica osebne, življenjske 'drame'. Lansko leto sem se nekega poletnega dne skregala s fantom, in seveda fantje kot fantje: ti govoriš, razlagaš, pojasnjuješ, oni pa nič. Kot da govoriš stenam. Včasih si dobesedno zaželiš šifro, da se 'logiraš' vanje, da bi le prejeli informacijo, signal," je za MMC pojasnila idejna vodja skupine Ida Prester. Več pa si lahko preberete spodaj.


Lollobrigida ni več glasbena skupina treh slovenskih in treh hrvaških glasbenikov. Odšel je namreč David Halb. Zakaj je prišlo do zamenjave bobnarjev?
David se je, tako nam je pojasnil, odločil za določene spremembe v življenju. In ena od njih je tudi bila, da zapusti VIS Lollobrigida. Seveda nam je bilo žal, da se je to zgodilo, a bilo bi skrajno neumno in sebično, če ga ne bi hoteli razumeti.

Kako se pozna njegova odsotnost?
Pozna se v pozitivnem smislu, saj drugače nima smisla gledati na celotno zadevo. Ni prvič, da se naš kolektiv ukvarja z zamenjavo članov. V bistvu je bilo tega kar nekaj v zadnjem letu. Močno si želimo, da je s tem zdaj konec. Sicer pa smo se že navadili (smeh). Ritem življenja z Lollobrigido je kar naporen. Tako izza odra kot na njem. Na koncertih za bobne zdaj skrbi fenomenalni Ivan Levčić - Levi, ki sodeluje še z mnogimi priznanimi izvajalci. Sam si pa je zaželel, da bi pripadal našemu bendu in želja se mu je po Davidovem odhodu izpolnila.

V začetku marca ste predstavili vaš singel Kompjuter v vizualni podobi. Kje ste črpali navdih za njega?
Tudi ta je, kot večina naših pesmi, posledica osebne, življenjske "drame". Lansko leto sem se nekega poletnega dne skregala s fantom. In seveda fantje kot fantje: ti govoriš, razlagaš, pojasnjuješ, oni pa nič. Kot da govoriš stenam. Včasih si dobesedno zaželiš šifro, da se 'logiraš' vanje, da bi le prejeli informacijo, signal. No, tako je nastal Kompjuter. Z glasbenega vidika pa je to kombinacija žanrov, ki jih imamo najraje. Malo diska, malo elektra, malo punka in Lolla-hard-core-pop zmes je tukaj.

Sami trdite, da je vizualna komponenta le del identitete skupine – a v javnosti na trenutke sproža več komentarjev kot vaša glasba. Kako vi gledate na to?
Radi smo lepi na odru. Zmeraj se posebej uredimo, našminkamo, potegnemo trebuhe navznoter. Ne moreš ravno z natikači ali pa v pižami pred ljudi. Vseeno je koncert svečana priložnost. S tem, da je naša estetika drugačna od tiste estradne. Ne oblačimo se v večerne obleke - zavese, ne lepimo si umetnih trepalnic. Raje damo nase kombinezone za pleskanje. Verjetno se vsak potrudi za dober videz, vsak na svoj način. "Video won't kill the radio star!" (Video ne bo ubil radijske zvezde!)

Kaj bi odgovorili ljudem, ki pravijo, da posnemate (kopirate) s svojim videzom izvajalke, kot je Lady Gaga?
Mi smo se oblačili v konzerve, ovijali v alufolijo ... Pa še kaj, ko je Gaga še lulala v hlačke (smeh). Glede na to, kdaj je bend nastal, bi rekla, da kopiramo Alexis iz Dinastije ali pa zgodnjo Tino Turner.

Na koncertnih odrih že nekaj časa predstavljate svoj nov material – v prestolnici smo ga nazadnje lahko slišali na vašem nastopu v Kinu Šiška. Kdaj lahko pričakujemo nov album na policah?
Uff ... Težko vprašanje. Izid je bil načrtovan pred poletjem, a kaj ko nas spet zasipavajo s ponudbami za koncerte. Res smo v težkem položaju. Ne vem, kako nam bo uspelo. Sicer pa je najpomembnejše, da izdajamo nove single, in ko se jih bo nabralo deset, enajst, bomo to nekako "zlepili" skupaj na CD in dali v prodajo. Čeprav format albuma ni več tako pomemben. Redkokdo še daje albume na prodajne in domače police, pa če si še tako zatiskamo oči (smeh).

Je že morda čutiti breme novega albuma? Vas morda skrbi, da ne bo tako uspešen kot prva dva?
Nimamo razlogov za skrbi. Nismo The Rolling Stones. Delamo, kar nam je všeč. Okusi se spreminjajo in bend "daje skozi" svoje "faze". Nihče od nas ni odvisen - v smislu preživetja - od Lollobrigide. Če potegnemo pod črto, je to še vedno strasten hobi. Želimo si, da je tako, ker nam to ustreza. Radi se igramo in radi imamo nove stvari. Upam, da se bo potemtakem našel še kakšen Gremlin pred odrom, ki bo divjal ali pa divjala z nami. V bistvu komaj čakamo.

Bi lahko Lollobrigida postala vaša primarna dejavnost?
To bi bilo super. V idealnem svetu, seveda, tako da je to za zdaj še znanstvena fantastika. Premajhno je to naše območje nekdanje Jugoslavije. Odkar je »crknila« diskografija, pa se z glasbo lahko ukvarjajo le še nori idealisti in mi - amaterji. No, ne pritožujemo se ali kar koli. Ta pozicija, da lahko delaš iz čistega "gušta" in ti ni treba sklepati kompromisov, je super. Odgovarja nam, in kot sem že nakazala, ima vsak od nas še druge reči v življenju, s katerimi se ukvarja. Nismo odvisni od tega, če bo na koncert prišlo 100 ali 500 ljudi. Tukaj gre za svobodo. Sicer pa menim, da je težko nasititi želodec in ego ter ob tem biti še profi glasbenik. Zato vsem, ki to počnejo "kapo dol"!

Sodeč po skladbah, ki ste jih predstavili do zdaj, je večji poudarek dan na inštrumente. Sicer ste to napovedovali že po prvem albumu. Kako to, da ste se odločili za takšno spremembo?
To se je zgodilo povsem logično, pričakovano. Več nas je. Na prvem albumu sem bila sama, na drugem trije, zdaj nas je šest. Vsi sodelujemo pri ustvarjanju pesmi, vsak doda svoj del v mozaiku. V bistvu smo postali prava mala manufaktura. Kleemar je na sintih, klaviaturah in programira, Jernej na basu, Marko na kitar, medtem ko Levi poskrbi za ritme, Petra pa za back vokale. Končni zvok je že prava mala simfonija, kar je meni odgovarja, saj se tako manj opazi, ko med petjem "fušam"! (smeh)

Kdaj vas bomo lahko spet videli na odrih po Sloveniji?
Upam, da še v maju. Nekaj nam tako pravi (smeh). Ljubljana je maja zelo seksi. Vi samo bodite v pripravljenosti, vsak dan posvetite vsaj malo vaje za Lolla - parado. Izbirajte 'outfite', naučite se še kakšen refren več, da se bomo skupaj drli. Skratka, iskreno, komaj čakamo, da se spet vidimo! Da vas lahko s Petro uščipneva v lička.