Odločitev glasbenice, da se ustavi tudi v Izraelu, je naletela na buren odziv oboževalcev, ki so jo na družbenih omrežjih pozvali, da odpove koncert. Foto: Reuters
Odločitev glasbenice, da se ustavi tudi v Izraelu, je naletela na buren odziv oboževalcev, ki so jo na družbenih omrežjih pozvali, da odpove koncert. Foto: Reuters

"Upoštevano! Pogovarjala sem se s številnimi ljudmi glede tega in upoštevala vse možnosti. Hvala vam, ker ste me podučili o tej temi. Vse čas se še vedno učim," je zapisala 21-letna Novozelandka, katero pravo ime je Ella Marija Lani Yelich. Ta je koncert napovedala samo nekaj dni za tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da se ameriško veleposlaništvo seli iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Toda naletela je na buren odziv oboževalcev, ki želijo, da bojkotira koncert v Izraelu v podporo neodvisnosti Palestine. Po drugi strani pa so se na družbenih omrežjih oglasili tudi tisti, ki zagovarjajo, da se politika ne bi smela vmešavati v glasbo.

Med tistimi, ki so že odpovedali svoje nastope v Izraelu, so Stevie Wonder, Roger Waters, Brian Eno, Carlos Santana, Elvis Costello, The Klaxons in Pixies. Hkrati pa so pridružili gibanju "bojkotirati, odvzeti, sankcionirati" (BDS). Z drugimi besedami si gibanje prizadeva, da bi "se končala mednarodna podpora izraelskemu zatiranju Palestincev in prisilila Izraelce, da izpolnijo zahteve mednarodnega prava".

21-letna Lorde je srca glasbenih ljubiteljev osvojila z albumom Pure Heroine (na njem pa je bila tudi velika uspešnica Royals), s katerim si je prislužila številne nagrade - med njimi tudi dva grammyja. Letos pa je izdala svoj drugi album Melodrama.