Njihovi začetki segajo v leto 1999. Do danes pa so izdali tri albume. Foto: Spletna stran skupine
Njihovi začetki segajo v leto 1999. Do danes pa so izdali tri albume. Foto: Spletna stran skupine
Los Ventilos
Drugačen pristop in aranžmajsko strukturo glasbenih komadov je napovedal že singel Stik, ki je prišel izpod peresa glavnega vokalista Nika Pirkerja. Foto: Spletna stran skupine
Los Ventilos
Njihov zadnji singel Ko gre marec v april je postal tudi pesem tedna na Valu 202 pred nekaj tedni. Foto: Spletna stran skupine

Album Los Ventilos lahko oboževalci že dobro leto dobijo le prek njihove spletne strani - brezplačno. Kot pravijo fantje, je bila to poteza, ki povzema odnos skupine do glasbe na splošno. "Je pa skupina v zelo dobrem obdobju in najbrž je vzrok za to tudi ta odločitev," je odločitev za MMC pokomentiral kitarist Martin Lunder. Ventili, ki jih trenutno poleg Martina sestavljajo še kitarist Boštjan Gradišek, bobnar Gašper Gradišek, bas kitarist Miloš Jovanič in (najnovejša pridobitev) pevec Niko Pirker, ustvarjajo naprej. Pogovor z Martinom pa si lahko preberete spodaj.


Več kot leto dni je od izida vašega tretjega albuma, ki ste ga oboževalcem ponudili brezplačno prek spleta. Kako se je obrestovala ta poteza?
Lahko rečemo, da se nam je. Za nas je bilo pomembno to, da bi nas slišalo čim več ljudi, ker smo stali za ploščo 100-odstotno. Definitivno je to boljša pot k našemu cilju kot pa tisk CD-jev in prodaja teh v trgovinah. Je pa skupina v zelo dobrem obdobju in najbrž je vzrok za to tudi ta odločitev.

Ste še vedno prepričani, da je vlak za vas odpeljal (kot ste zapisali na spletni strani)? Zakaj?
Morda je bila ta misel vseeno preveč dramatična. (smeh) Ali pa se nam je tako zdelo v tistem trenutku ... Najbrž smo bili takrat pomirjeni sami s seboj, da končno brez kakršnih koli pritiskov (tudi internih) ustvarjamo in uživamo v tem, kar počnemo. Če bi nas zdaj vprašali, bi najbrž odgovorili, da vlak nikoli ne odpelje, temveč smo vsi na njem in nas vozi skozi različna obdobja. Zdaj nas je pripeljal v dobro obdobje, sledi mu pa še boljše.

Kaj se je spremenilo?
Leta. Če ciljate na sceno, pa ne bomo dolgovezili. Stvari se pač spreminjajo in morda je prav tako.

Kaj je po vašem mnenju danes glavna motivacija, da se skupina oziroma posameznik odloči za izdajo albuma?
Razlogov mora biti več. Prvo seveda so otroške sanje o tem in ljubezen do glasbe. Način, kako se tega lotiš, in pot, ki jo ubereš, pa pokažeta seveda še druge "motivacijske elemente", kot so želja po prepoznavnosti, biti najbolje prodajan in tako dalje.

Čeprav trdite zase, da igrate samo še za dušo, vas še vedno lahko vidimo na koncertih. Kako so ta pomik v ozadje sprejeli vaši oboževalci?
Saj "igrati za dušo" ne pomeni ždeti 24/7 v garaži, piti pivo in drgniti po kitarah ter na koncu točiti solze od ganjenosti v slogu: "Joj, kako smo dobri, pa tega noben ne 'šteka'"! Ko gremo na oder smo najbrž najsrečnejši - to je za dušo. Za dušo je tudi takrat, ko nas slišimo na radijskih postajah. Mislimo, da je prišlo do pomika v ospredje in to so oboževalci odlično sprejeli.

Je sam ustvarjalni proces zaradi tega kaj lažji? Se počutite manj pod stresom?
Da, ampak tu ne gre za stres, ki ga ne bi mogel obvladovati … Samo zdaj je lepše vseeno.

Bo morebitni četrti album doživel enako usodo kot zadnji?
Če bo do njega prišlo, najbrž da. Otom potom!