Lovšin bo v Križankah poleg standardnega repertoarja predstavil tudi svoj najnovejši projekt Hudičev sod. Foto: MMC RTV SLO
Lovšin bo v Križankah poleg standardnega repertoarja predstavil tudi svoj najnovejši projekt Hudičev sod. Foto: MMC RTV SLO
Magnifico in Pero Lovšin
Kot je povedal Lovšin v pogovoru za MMC se mu bodo na odru Križank pridružili skoraj vsi glasbeniki, ki so sodelovali na Hudičevem sodu in še kdo. Zagotovo pa bo tam Magnifico. Foto: MMC RTV SLO
Kaj pripravlja Pero Lovšin pred koncertom?
Magnifico pred koncertom Pera Lovšina

"Pri nas se bo to zelo hitro pozabilo," je bil ob tem črnogled Lovšin in dodal, da Pankrtov nikoli ne vrtijo slovenske radijske postaje, oziroma manj kot srbske in hrvaške. In zakaj je tako? "Tuji kapital je bolj napadalen in ker smo se Slovenci velikokrat prehitro in prepoceni prodali," je prepričan Lovšin.

Z legendarnim glasbenikom smo se pogovarjali po kratki predstavitvi koncerta, ki ga pripravlja glasbenik skupaj z gosti, v središču Ljubljane. Beseda je nanesla na eno izmed najbolj aktualnih glasbenih tem ta trenutek pri nas: o tistem členu osnutka novega zakona o medijih, ki predvideva zmanjšanje obveznega deleža slovenske glasbene produkcije v radijskem in televizijskem glasbenem programu na 15 odstotkov.

"Mislim, da bi moralo biti samoumevno (da se predvaja slovenska glasba op. a.), ampak ob tem, kako prodira tuj kapital, kako se mi globaliziramo, kako bomo zgubili praktično vse televizijske postaje, kako zgubljamo radijske postaje, dostikrat na račun kapitala, ki je izključno povezan s tujim kapitalom, kjer so lastniki velike založbe, je to vmesno," je za MMC dejal Lovšin.

"Regulativo morajo najprej sprejeti ljudje"
Glede kvot sta med glasbeniki povzdvignila svoj glas glasbenik in avtor Zoran Predin ter novopečeni lastnik Zlatega reda za zasluge Mojmir Sepe, mi pa smo o mnenju povprašali še Magnifica: "Te kvote niso niti za to, da bi avtorji lahko živeli kot 'bubrek v loju', ampak bolj zato, da podpiraš lokalno kreativnost, ker je to pač velika stvar za vsako družbo. Če tega nimaš, po mojem nisi kaj dosti vreden. Ena takšna regulativa je OK, vendar jo morajo najprej prvo za svojo sprejeti ljudje."

"Ni dovolj, da je samo štirideset odstotkov, ampak kakšnih je teh štirideset odstotkov, pa kam so umeščeni. Če je vse to zadovoljeno, potem ima to neki smisel," je še dodal slovenski ambasador balkanski ritmov na tujih trgih.

Magnifico tokrat le "mozaiček"
Glasbenik, ki je v preteklih tednih začel osvajati tuje trge z novim/starim albumom Magnification, se bo konec septembra na odru Križank pridružil Lovšinu kot posebni gost. "Jaz sem en mali mozaiček v tem njegovem reprezentativnem koncertu, ki ga je naredil že lani. Jaz sem zgolj gost," je za MMC vrnitev v Križanke pokomentiral Magnifico in hkrati priznal, da še ne ve, kaj bosta izvedla z Lovšinom. "To bo en sproščen, lahen koncert, v katerem lahko samo uživam," se koncerta že veseli glasbenik.

Magnifico in Lovšin - vez, ki traja
Njuno sodelovanje sicer sega že v dni, ko je Magnifico naredil remiks skladbe Totalna revolucija, pred približno dvajsetimi leti. Od takrat Lovšin in Magnifico sodelujeta na različnih projektih.

Magnifico je bil tako producent plošče Zadnji križarski pohod 1996. (postala je tudi plošča leta) in nenazadnje na svežem Lovšinovem projektu Hudičevem sodu. "Ker vem, da je ljubitelj te slovenske zgodbe, ljudske tradicije. Bil je prvi, ki sem mu začel igrati to ploščo, potem se je vključil kot producent, igral je kitaro na plošči, delal aranžmaje in dal velik doprinos tej plošči," je pojasnil Lovšin.

Kaj pripravlja Pero Lovšin pred koncertom?
Magnifico pred koncertom Pera Lovšina