Lusterdam so izdali album prvenec Lepo mi godrnjaš. Foto: Jernej Kokol
Lusterdam so izdali album prvenec Lepo mi godrnjaš. Foto: Jernej Kokol

Čeprav so kot skupina novi na slovenski glasbeni sceni, pa jim ta nikakor ni tuja, saj so že delovali v drugih skupinah, in so tako izkušeni glasbeniki. Sestavljajo jo: Hieronim Vilar (vokal, kitara), Mirko Medved (kitara), Jure Volgemut (bobni) in Ven Jemeršič (bas).

Vsi skupaj so tako in drugače zavezani tudi filmski umetnosti (bobnar je mojster luči, kitarist snema risanke, basist je režiser in snemalec, pevec je montažer in režiser), njihova združitev v Lusterdamu pa je bila spontana, kot je ljubezen do glasbe, ljubezen do ustvarjanja, je za MMC izpostavil pevec skupine Hieronim Vilar.

Besedilo je v službi glasbe oziroma melodije in ritma. Gre za notranjo harmonijo med besedami in glasbo. Želimo, da hodita glasba in besedilo složno z roko v roki.
Hieronim Vilar

Svojo glasbo opisujejo kot iskreno in avtorsko, veliko poudarka pa dajejo besedilom, pod katera se večinsko podpisuje prav Vilar. "Želimo, da besedila niso prazna oziroma samo zato, da so. Da lepo služijo ritmu in melodiji, hkrati pa nekaj povedo." Navdih za besedila črpajo iz življenja: "So empirika doživetega in zavita v celofan obraza."

Na svojem prvem albumu, ki so ga poimenovali po svoji prvi skladbi Lepo mi godrnjaš, so delali dolgo, na njem pa so zbrali deset pesmi: "Trudili smo se, da so na albumu dobre pesmi, da ni balasta oziroma skladb samo zato, da bi bile."

Album je dobro sprejet med občinstvom: "Odzivi so super! Boljši, kot smo pričakovali. Pesmi se vrtijo na radijskih valovih in koncerti se množijo."

Z MMC-jem na koncert skupine Lusterdam

Enega izmed teh - petkov koncert (21. 12.) v CSK-ju France Prešeren v Ljubljani - boste lahko obiskali vi! Izžrebali bomo dve osebi, vsaka pa bo prejela po dve vstopnici in en CD skupine Lusterdam. Vse, kar morate storiti, je, da odgovorite na nagradno vprašanje: Kako se imenuje prvi album skupine Lusterdam? Odgovore sprejemamo na mmc-nagrade@rtvslo.si do četrtka, 20. decembra, do 22. ure. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.

Kako pa je uspeti in preživeti na slovenski glasbeni sceni: "Ni lahko, treba je vztrajati in imeti malo sreče. Še dobro, da ne živimo od glasbe, težko bi preživeli. Bend imamo zato, ker čutimo potrebo po izražanju, ker imamo radi glasbo in nas sprošča. Gre za neke vrste hrano za dušo, namesto da bi hodili na jogo ali pilates, hodimo na vaje in koncerte."

Kljub ne ravno rožnatim časom pa to zagotovo ni zadnji album skupine Lusterdam, je za konec zatrdil Hieronim: "Idej je veliko in naslednje leto bomo začeli pripravljati in snemati drugo ploščo. Ker je prva nastajala dlje časa, želimo malo nadoknaditi, zato bomo malo pohiteli ..."