Madonna v akciji. Foto: Reuters
Madonna v akciji. Foto: Reuters
Za tako telo je potrebno veliko, veliko discipline. In dvigovanja uteži. Foto: Reuters
Madonna ob prihodu na oder. Foto: Reuters
Svoje atribute je pevka razkazovala v drzni Givenchyjevi kreaciji. Foto: Reuters

50-letna kameleonka glasbe in sloga je abrahama praznovala pred tednom dni, in če bi se mnoge ženske "strašljive" okrogle letnice ustrašile, jo je Madonna pozdravila v oprijetem dresu z akrobatskimi plesnimi prvinami pred več deset tisoč kričečimi oboževalci.

"Sticky & Sweet" turnejo na stadionu Millennium v valižanskem Cardiffu s pesmijo Candy Shop, oblečena pa je bila v seksi Givenchyjev črn dres in do kolen segajoče škornje.

Navdušeno mlado in staro
Za svojo drugo točko, Beat Goes On, se je Madonna peljala po odrski pisti v belem avtomobilu, iz katerega se je dvignila z belim cilindrom. Ameriška raperja Pharrell Williams in Kanye West, ki sta sodelovala pri Madonninem zadnjem albumu "Hard Candy" sta se pojavila v videoposnetkih, prav tako kot Britney Spears, s katero je kraljica popa nekoč posnela duet (in se z njo po francosko poljubila).


Madonna upa, da bo podrla svoj lastni rekord za najbolj dobičkonosno turnejo ženske glasbenice in dokazala, da je mojstrica vedno novih glasbenih renesans še vedno sposobna privabiti množice mladih in starih. "Bilo je tako karizmatično," je povedal po šovu nek obiskovalec koncerta. "Ne morem verjeti, da jih ima 50. Bolj spominja na 30-letnico." "Mislim, da je neverjetna," je dodala neka deklica. "Pri 50. hočem biti natanko taka."

Štirje meseci zgodovine popa
Med nastopom je Madonna postregla s približno 20 pesmimi, ki se raztezajo po karieri, dolgi skoraj tri desetletja; med njimi: Like A Prayer, Into The Groove in Hung Up. Koncert se je premaknil od poklona art deco obdobju 20. let prejšnjega stoletja do newyorške glasbene scene zgodnjih 80. let. V "Veliko jabolko" naj bi se po znanih legendah Madonna preselila leta 1977 z zgolj 35 dolarji v žepu, a velikimi sanjami o glasbeni karieri.

Promotorji Live Nation, ki so nedavno z Madonno podpisali 10-letno, baje 120 milijonov dolarjev vredno pogodbo, so povedali, da je pevka imela s svojo spremljevalno skupino 653 ur vaj pred začetkom turneje. In kaj je zdaj pred neuničljivo damo? Okoli 50 koncertnih postankov (med njimi nam najbližja Budva in Dunaj) z zaključkom v brazilskem Sao Paulu 18. decembra. Celotna turneja naj bi prinesla okoli 250 miljonov dolarjev, čeprav približno polovica koncertov ostaja nerazprodanih.

V Guinnessovi knjigi svetovnih rekordov je Madonna z 200 milijoni prodanih albumov zapisana kot najuspešnejša ženska glasbenica vseh časov. Po ocenah časnika Sunday Times sta pevka in njen soprog, britanski režiser Guy Ritchie, težka okoli 600 milijonov dolarjev.

Pred ločitvijo?
A zadnja leta niso bila najlažja za Madonno. Leta 2006 je denimo dvignila precej prahu s sporno posvojitvijo malavijskega dečka. Pevka ima sicer še dva otroka - sina Rocca z Ritchiejem in hči Lourdes iz prejšnjega razmerja. Družina je v Cardiffu iz prve vrste spodbujala slavno mamo.

Madonna je letos tudi režirala svoj prvi film, ki so ga kritiki sprejeli z mešanimi ocenami, njen osemletni zakon z Ritchiejem pa naj bi bil v zadnjih vzdihljajih. Zakonca sta poročila o bližnji ločitvi sicer zanikala.

K. S.