Premiera bo na švicarskemu filmskemu festivalu. Foto: Rok Kokovnik (Roschko Design Production)
Premiera bo na švicarskemu filmskemu festivalu. Foto: Rok Kokovnik (Roschko Design Production)

Za srbsko-slovensko-črnogorsko-makedonsko koprodukcijo Varuhi formule srbskega režiserja Dragana Bjelogrlića sta moči združila slovenski glasbenik Magnifico in srbska glasbenica Konstrakta, ki sta skupaj napisala pesem z naslovom Put. Občinstvo jo bo lahko prvič slišalo 4. avgusta na 76. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu v Švici, ko bo film doživel svetovno premiero.

Sorodna novica Na prestižnem festivalu v Locarnu tudi film o "srbskem Černobilu" Varuhi formule
"Hvaležna sem mu za priložnost, da sem lahko delala z Magnificom." Foto: Tina Kosmos

"To je bila ideja Bjelogrlića, da naju poveže za zadnjo pesem v filmu. Hvaležna sem mu za priložnost, da sem lahko delala z Magnificom. Pesem izhaja iz pop forme in je podrejena filmu, a je tudi po svoje neodvisna. Običajno ne poslušam pesmi, ki jih pojem, a ta je na mojem seznamu," je povedala Konstrakta o skladbi, ki je nastala posebej za film.

Scenarij za film je Bjelogrlić napisal skupaj z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o "srbskem Černobilu", ki jo je v romanu Primer Vinča (Slučaj Vinča) leta 2017 obudil Goran Milašinović. V glavnih vlogah igrajo Radivoje Raša Bukvić, Alexis Manenti, Olivier Barthelemy in Anne Serra. V vlogi direktorja inštituta Vinča Pavla Savića je zaigral Predrag Miki Manojlović, v vlogi načelnika državne varnosti SFRJ-ja Leke Rankovića pa Dragan Bjelogrlić.

Slovenski koproducent je produkcijska hiša Perfo. Film so lani snemali tudi v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, član mednarodne igralske zasedbe pa je tudi slovenski igralec Jurij Drevenšek.

15. avgusta bo film prikazan tudi v glavnem programu 29. sarajevskega filmskega festivala.