Skupina The 1975 med nastopom na britih leta 2019. Foto: Reuters
Skupina The 1975 med nastopom na britih leta 2019. Foto: Reuters

"Proti vsem, ki izzivajo, zaničujejo in kršijo malezijske zakone, ne bo nobenega kompromisa," je dejal malezijski minister za komuniciranje Fahmi Fadzil po odpovedi festivala Good Vibes, ki bi sicer moral potekati tri dni, do nedelje. Skupina The 1975 je ob tem dobila tudi prepoved nastopanja v Maleziji.

Na videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih pozno v petek, je videti, kako se Healy poljublja z basistom Rossom MacDonaldom. Predtem je v govoru festivalskemu občinstvu kritiziral stališče malezijske vlade do homoseksualnosti. "Naredil sem napako. Ko smo rezervirali koncertne datume, nisem pazil na to," je dejal Healy. "Ne razumem, kakšen smisel ima vabiti skupino The 1975 v neko državo in nam potem govoriti, s kom lahko seksamo."

Healy je pozneje prekinil nastop in občinstvu dejal: "V redu, moramo iti. Pravkar so nam ukazali, da moramo zapustiti Kuala Lumpur. Vidimo se pozneje."

Healyja so kritizirali že leta 2019, ko je na koncertu v Združenih arabskih emiratih, kjer prav tako veljajo zakoni proti homoseksualnosti, poljubil moškega oboževalca.

Organizator malezijskega festivala, podjetje Future Sound Asia, se je zaradi Healyjevega "spornega vedenja in izjav" opravičil za odpoved koncerta. Dejali so, da so člani skupine The 1975 obljubili, da bodo upoštevali smernice za nastopanje.

Homoseksualnost je v večinsko muslimanski Maleziji kaznivo dejanje. Tamkajšnje skupine za pravice pa pogosto opozarjajo na vse večjo nestrpnost do lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev.