Franci Kek bo letos obiskovalce Rock Otočca pozdravljal na ljubljanski Laguni. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Franci Kek bo letos obiskovalce Rock Otočca pozdravljal na ljubljanski Laguni. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ben Kowalewicz, pevec zasedbe Billy Talent. Foto: EPA
Rock Otočec se (začasno) poslavlja od reke Krke. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Franci Kek
Kek je priznal, da so bili odzivi nad selitvijo lokacije precej burni. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Manj blata, več muzike. Več muzike, manj blata," je letošnji festival za MMC opisal Franci Kek.
Oče festivala Rock Otočec je še podrobneje predstavil - za zdaj še delno s snegom pokrito - novo lokacijo festivala, ki se z Otočca seli v prestolnico: "Danes smo tu, da pokažemo, da je tu travnik, ki je tako velik kot na Otočcu, da je tam dva in pol hektara kampa ..."

Ime festivala tako suvereno ostaja Rock Otočec, čeprav se seli v Ljubljano. "To je festival, ki se imenuje Rock Otočec, ne glede na to, kje je. Bil je že tudi na letališču Prečna in se je tudi imenoval Rock Otočec," je za MMC pojasnil Kek.
Ko je novica o selitvi festivala prišla pred mesecem dni v javnost, so ji sledili številni odzivi. "Bil sem pripravljen na njih, ampak nisem bil pripravljen na takšno silino teh odzivov. Po drugi strani pa si rečeš: 'Glej, če bi šlo to vse mirno mimo, potem pa tudi nismo nič vredni.' Dejansko je bil hud revolt: 'Kaj zdaj to? Zdaj gredo pa v Ljubljano na beton!'" se je spominjal Kek.
Trije odri - eno prizorišče
Rock Otočec bo tako potekal letos na enem hektarju kopaliških površin z bazeni, pol hektarja travnate površine za koncerte na glavnem odru in na 2,5 hektarja, namenjenih kampiranju. Po glavnem koncertnem dogajanju bodo delovali trije odri – v zimsko-letnem vrtu didžeji z rokerskimi uspešnicami vseh časov, ob bazenih 'indie chill out pool party' in v dvorani elektronski oder.
"Neposredni sosedje so z obeh strani. Zato bomo imeli glavni oder samo v petek in soboto. V nedeljo ga ne bo več. Na obe strani smo razposlali 1.100 pisem ljudem okoli in jih seznanili s tem, kar se je dogajalo. Prosili smo jih za malo potrpljenja tista dva dni. Dobili smo kar nekaj odzivov, da smo to naredili profesionalno, ker smo se tako javili," je razložil Kek in opomnil, da do konca marca velja za vstopnico izjemna cena 29 evrov za dva dni: "Za sosede smo pa pripravili poseben ogled."

Kanadčani prvo ime festivala
Nosilna zasedba letos bo Billy Talent, ki je nastala pred 20 leti v Ontariu. Ustanovili so jo pevec Ben Kowalewicz, kitarist Ian D'Sa, basist Jon Gallant in bobnar Aaron Solowoniuk.

Skoraj deset let je trajalo, da jim je uspel komercialni preboj - do leta 2001 so bili na torontski "podtalni" sceni znani kot Pezz, nato pa so sledili preimenovanje v Billy Talent, podpis pogodbe z založbo Warner in mainstreamovski uspeh.

Njihov peti in še vedno aktualni album Dead Silence je izšel septembra lani. "Bil je nosilec na Rock am Ringu in Rock am Parku - to so festivali, ki so dvajsetkrat večji od Rock Otočca. In če je pripričal njih - za 100.000 ljudi -, je zagotovo primeren tudi za nas. In meni je tudi glasba všeč," je pojasnil Kek in dodal, da so v dogovorih za malo večjo skupino tudi za petek (Billy Talent bodo nastopili v soboto) in da končni seznam glasbenih skupin še zdaleč ni sestavljen.

Spodaj si lahko ogledate Kekovo predstavitev novega prizorišča za MMC.

A. K., Klavdija Kopina, foto Miloš Ojdanić