Med najbolj znanimi podporniki peticije je nekdanji Beatle Paul McCartney. Foto: Reuters
Med najbolj znanimi podporniki peticije je nekdanji Beatle Paul McCartney. Foto: Reuters

Peticijo je za zdaj podpisalo 156 britanskih glasbenikov, med njimi pa so nekatera največja imena otoške glasbene scene, kot so Paul McCartney, Sting, Gary Barlow, Annie Lennox ter člana zasedbe Led Zeppelin Jimmy Page in Robert Plant.

Bistvo težave je razlika med načinom za razdeljevanje radijskih in drugih predvajalnih pravic na eni strani in pravic do zaslužka spletnih pretočnih platform na drugi strani. Radijske postaje namreč od nacionalne agencije kupijo radijske licence, ta denar pa nato glede na število njihovih predvajanj potuje v žepe glasbenikov in piscev pesmi.

Pri pretočnih platformah pa denar namesto agencije denar zberejo podjetja, ki upravljajo platforme. Del tega denarja nato dobijo različne agencije in založbe, ki ga nato razdelijo ustvarjalcem. Kolikšen delež denarja dobijo ustvarjalci, je torej precej odvisno od njihove pogajalske moči v primerjavi z založbami in od odločitev platform za pretočno predvajanje.

Po besedah podpisnikov peticije premalo denarja potuje v roke ustvarjalcev glasbe. Foto: Reuters
Po besedah podpisnikov peticije premalo denarja potuje v roke ustvarjalcev glasbe. Foto: Reuters

Zastarela zakonodaja

Po mnenju podpisanih glasbenikov je glavna težava v slabem nadzoru razdeljevanja zaslužka in v nepotrebnih posrednikih, ki vsak pobere delček potice. "Mednarodne korporacije imajo izjemno moč, pisci in glasbeniki pa zaradi tega komaj shajajo," so zapisali v peticiji.

Podporniki peticije poudarjajo, da 50 let stari zakoni ne morejo pravično urejati sodobnih tehnologij distribucije. Crispin Hunt, predsednik združenja piscev pesmi, je v pogovoru za Guardian založbe označil za "poveličana trženjska podjetja", saj v primeru spletne distribucije nimajo tako rekoč nobenih stroškov, kljub temu pa dobijo velik delež dobičkov.

Pretočne platforme, kot so Spotify, Google, Amazon in Pandora, bodo spremembi zakonodaje zagotovo nasprotovale. Prejšnja sprememba zakonodaje, ki bi obvezen delež deljenja zaslužka z glasbeniki dvignila z 10 na 15 odstotkov, se kljub odločitvi sodišča v korist povečanju še vedno zatika v sodnih dvoranah.