Calvin Harris in Rag'N'Bone Man sta bila s pesmijo Giant največkrat predvajana v letu 2019. Foto: EPA
Calvin Harris in Rag'N'Bone Man sta bila s pesmijo Giant največkrat predvajana v letu 2019. Foto: EPA

Leta 2017 je bilo na primer med dvajseterico največkrat predvajanih pet slovenskih skladb, pesem dueta BQL, ki je bila največkrat predvajana slovenska skladba, pa je bila na skupno drugem mestu. Leta 2018 med prvimi dvajsetimi skladbami ni bilo nobene slovenske več. Največkrat predvajana, in sicer na 25. mestu, je bila Alya s skladbo Srce za srce.

V domači in tuji konkurenci so po podatkih IPF-a (Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije) v letu 2019 največkrat predvajali skladbo Giant, ki jo izvajata Calvin Harris & Rag'n'Bone Man. To skladbo je predvajalo 33 od 55 radijskih postaj, ki jih obdeluje IPF.

Med 20 največkrat predvajanimi ponovno ni nobene slovenske, se je pa v preteklosti že zgodilo, da je bila na prvem mestu tudi domača skladba – nazadnje leta 2016 pesem Nine Pušlar To mi je všeč.

Največkrat predvajana slovenska skladba za leto 2019 se pojavi na 34. mestu seznama, kar je skoraj deset mest nižje kot leto prej. To je bila skladba Ola Ola v izvedbi Nike Zorjan in Isaaca Palme, ki je bila sicer izdana junija 2019.

Med 100 največkrat predvajanimi skladbami je bilo na primer leta 2017 domačih izvedb 18, zadnji dve leti pa se je ta številka ustavila pri 16.

Uporaba slovenske glasbe je vsako leto manjša

Foto: Žiga Culiberg
Foto: Žiga Culiberg

"Trend kaže, da je uporaba slovenske glasbe vsako leto manjša, v primerjavi z letom 2014 je padla za 10 odstotkov, kar pomeni, da je delež slovenske glasbe na radijskih postajah 30 odstotkov, tuje pa 70 odstotkov," pojasnjuje direktor IPF-a Viljem Hribar. "Zelo zanimivo je, da pada tudi število različnih skladb, ki se uporabljajo po posameznih radijskih programih. Mislim, da je zdaj že 12 radijskih programov, ki imajo v svojem repertoarju manj kot 800 različnih domačih skladb. Zanimivo je tudi to, da več kot polovica komercialnih programov, katerih sporede spremlja IPF, ne dosega 20 odstotkov uporabljenih domačih del. Večina teh komercialnih radijskih postaj žal ne dosega 10 odstotkov," pojasnjuje Hribar in dodaja, da javna radiotelevizija vzorno izpolnjuje kvote, kot jih predpisuje zakon o medijih in da niso zaznali odstopanj. "Lepo izpolnjuje svojo obveznost s 40 odstotki domače glasbe."

V skupnem številu pa je število različnih izvedb, ki so bile uporabljene na radijskih programih, naraslo. Prejšnji dve leti je bilo na radijskih programih uporabljenih 215.000 posnetkov, v letu 2019 pa 230.000, tako da se je raznolikost malenkost povečala – predvsem pri uporabi na nacionalni radioteleviziji in pri nekomercialnih radijskih programih, pri komercialnih pa tega niso zaznali.

Glasbeniki in avtorji so v času epidemije novega koronavirusa radijske postaje pozvali, naj vrtijo slovensko glasbo in jim s tem pomagajo iz nemogočih razmer. Na apel sta se odzvali dve radijski postaji in v tem času imeli dva odstotka več predvajanj slovenske glasbe. Na splošno pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani uporaba domače glasbe znižala, in sicer za 0,7 odstotka.

Celoten seznam 20 največkrat predvajanih pesmi v letu 2019

1. Calvin Harris & Rag'N'Bone Man - Giant
2. Daddy Zankee & Snow - Con Calma
3. Mark Ronson feat. Miley Cyrus - Nothing Breaks Like a Heart
4. Ava Max - Sweet Buz Pshycho
5. Shawn Mendes, Camila Cabello - Senorita
6. Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don't Care
7. Robin Schulz feat. Erika Sirola - Speechless
8. Sam Smith & Normani - Dancing With a Stranger
9. Mabel - Don't Call Me Up
10. Ava Max - So Am I
11. George Ezra - Shotgun
12. Lewis Capaldi - Someone You Loved
13. Pedro Capo & Farruko - Calma (remix)
14. Alle Farben & Ilira - Fading
15. Rita Ora - Let You Love Me
16. Avicii, Aloe Blacc - SOS
17. Dynoro & Gigi D'Agostino - In My Mind
18. Loud Luxury feat. Brando - Body
19. David Guetta feat. Bebe Rexha & J Balvin - Say My Name
20. Kygo & Whitney Houston - Higher Love

Slovenske skladbe med 100 največkrat predvajanimi:

1. Nika Zorjan & Isaac Palma - Ola Ola
2. Slovenija ima talent - Vroče
3. Alya - Srce za srce
4. Nika Zorjan feat. Jonatan Haller - Luna
5. Alya - Halo
6. BQL - Peru
7. Nina Pušlar - Svet na dlani
8. BQL - MUza
9. Klara Jazbec - Milijon in ena
10. Victory - Še vedno sva ista
11. Nina Pušlar - To mi je všeč
12. Lamai - Spet te slišim
13. Nejc Lombardo - Zavrtela sva svet
14. Žan Serčič feat. Leya - Tebe ne dam
15. Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi
16. BQL - Heart of Gold