Cher, Foreigner, Frampton in Kool & the Gang so bili nominirani prvič. Foto: AP
Cher, Foreigner, Frampton in Kool & the Gang so bili nominirani prvič. Foto: AP

V Združenih državah Amerike so končno le razkrili, kdo s februarskega seznama nominirancev bo letos vpisan v Dvorano slavnih rokenrola.

Čast je tokrat doletela Cher, kitarista Petra Framptona, Ozzyja Osbourna, ki je v dvorano sicer že vpisan kot član zasedbe Black Sabbath, letos pa je bil nominiran še za samostojno kariero, ter r&b-glasbenico Mary J. Blige, ki je bila nominirana že drugič.

Tem so se pridružili tudi ameriška rokovska zasedba Foreigner, skupina Kool & the Gang, hiphoperji A Tribe Called Quest in zasedba Dave Matthews Band.

"Rokenrol je nenehno razvijajoča se mešanica zvokov, ki vpliva na kulturo in premika generacije," je dejal John Sykes, predsednik Dvorane slavnih rokenrola, katere pogoj za vpis je, da je izvajalec prvi album ali singel izdal pred 25 leti. "Ta raznolika skupina je podrla glasbene zidove in vplivala na nešteto umetnikov, ki so sledili njihovim stopinjam," je še poudaril, poroča AP.

Uradna slovesnost bo potekala 19. oktobra v Rocket Mortgage Fieldhousu v Clevelandu.

O nominirancih, med katerimi so bili sicer še Mariah Carey, Lenny Kravitz, Oasis, Sade, lani umrla Sinead O'Connor, hiphoperski duo Eric B. & Rakim ter rokerji Jane’s Addiction, je glasovalo več kot 1000 umetnikov, zgodovinarjev in strokovnjakov iz glasbene industrije. Oboževalci so glasovali na spletu ali osebno.

Lani so del legendarne Dvorane slavnih rokenrola med drugim postali Missy Elliott, Willie Nelson, Sheryl Crow, Chaka Khan, Don Cornelius, Kate Bush in pokojni George Michael.