Omdurman in prestolnica Kartum sta sosednji mesti, ki ju ločuje reka Nil. Foto: Reuters
Omdurman in prestolnica Kartum sta sosednji mesti, ki ju ločuje reka Nil. Foto: Reuters

Shaden Gardood je bila na svojem domu v milijonskem mestu Omdurman, ko je njeno hišo v soseski Al Hashmab zadel izstrelek.

Pevka je pri tem utrpela hude poškodbe, zaradi katerih je umrla. Njen 15-letni sin ter njena mati in sestra so napad preživeli, poroča BBC.

Njihova hiša je bila v neposredni bližini zgradbe sudanske radiotelevizije, za katero se strani spopadata že od začetka vojne pred štirimi tedni.

Glasbenica je na Facebooku pogosto kritizirala spopade in skušala opogumiti ujete civiliste. "25 dni smo ujeti v svojih hišah. Lačni smo in živimo v ogromnem strahu, vendar imamo etiko in vrednote," je zapisala v nedavnem zapisu, s čimer je želela opozoriti tudi na razširjeno ropanje po sosednjih mestih Kartumu in Omdurmanu.

Zapuščina omdurmanskih pesmi

Omdurman je veljal za glasbeno prestolnico Sudana, po katerem je tudi poimenovana glasbena zvrst "omdurmanske pesmi" z vrhuncem med 60. in 90. leti prejšnjega stoletja. Zvrst združuje vplive egiptovske in evropske orkestralne glasbe s sudanskimi ritmi in melodijami. Zvoke je v svet ponesel Radio Omdurman, eden tipičnih predstavnikov pa je bil Tayeb Abdalla (glasbeni posnetek spodaj).

Shaden Gardood je prihajala iz nemirne pokrajine Južni Kordofan, v kateri potekajo spopadi že od leta 2011. V svojih pesmih je pozivala k miru in predstavljala tradicijo svoje manjšinske skupnosti Bagara.

Ubita tudi znana igralka in nogometaš

V Sudanu je bilo v štirih tednih spopadov ubitih najmanj 600 civilistov. Združeni narodi opozarjajo, da je številka verjetno še višja. Med njimi je bilo tudi več znanih, na primer prva sudanska filmska igralka, 80-letna Asia Abdelmajid, ter nekdanji 72-letni nogometaš Fozi el-Mardi.