Nina Pušlar, zmagovalka Bitke talentov v oddaji Spet doma, je nase opozorila z lanskim nastopom na Emi, ko je navdušila s skladbo Dež. Foto: Sandi Fišer
Nina Pušlar, zmagovalka Bitke talentov v oddaji Spet doma, je nase opozorila z lanskim nastopom na Emi, ko je navdušila s skladbo Dež. Foto: Sandi Fišer
Melanie Fiona
28-letna Melanie Fiona Hallim prihaja iz Toronta, rojena pa je bila staršem iz Gvajane. Debitantski album The Bridge je izdala poleti leta 2009. Foto: EPA
Tabu
Tabu so na domači lestvici pobrali drugo in tretje mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zavod IPF (kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov) je objavil lestvico stotih največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2010, hkrati pa tudi najbolj predvajane slovenske pesmi.

Brez Lady Gaga ne gre
Seznam razkriva, da je 55 radijskih postaj (v ta izbor so vključeni nacionalni medij in komercialne postaje) med tujimi izvajalci največkrat zavrtelo skladbo Monday Morning kanadske pevke Melanie Fione. Singel je bil posnet že leta 2009.

V radijskem etru so med peterico največkrat predvajanih še Lady Gaga s skladbo Alejandro, Owl City s Fireflies, lanska zmagovalka Evrovizije Lena s skladbo Satellite in Marit Larsen s singlom If A Song Could Get Me You. Do 15. mesta najdemo med drugim tudi Black Eyed Peas, One Republic, Bon Jovi, Pink in Rihanno. Zanimivo je, da je med stotimi največkrat predvajanimi kar nekaj starejših skladb skupin R.E.M., 4 Non Blondes, Toto, Fools Garden, Europe, Soul Asylum in Connells. Splošno znani mit o priljubljenosti hrvaške glasbe pa razbija edini hrvaški izvajalec - Gibonni, ki se je z lanskim singlom Žeđam uvrstil na 27. mesto, so zapisali na spletni strani zavoda.

Na predstavitvi lestvic je bil tudi glasbeni urednik na Valu 202 Andrej Karoli, ki ga žalosti, da se je na prvem mestu lestvice znašla pesem pevke, ki je nastala že leta 2009, in to v času, ko je po njegovem mnenju nastalo več enako dobrih, če ne boljših skladb. Opozoril je tudi, da albuma kanadske pevke ni med najbolje prodajanimi albumi v Sloveniji. Karoli meni, da je "vsa glasba na lestvici bolj ali manj le pop". Tudi na slovenski lestvici lahko po njegovih beseda "vse strnemo v pop v malo širšem pomenu", zato ga, kot je dejal, skrbi dolgočasnost ponudbe. Opozoril je še, da se lestvice regionalnih in komercialnih radiev razlikujejo od lestvice nacionalnega radia, kjer nekaterih, na danes predstavljeni lestvici visoko uvrščenih pesmi, skoraj ne predvajajo.
Vir: STA

Nina Pušlar doma prva, skupno 16.
Na slovenskih radijskih postajah je slovenskim skladbam namenjenih 40 odstotkov prostora. Tako je največkrat predvajana slovenska glasbenica postala Nina Pušlar s skladbo Slečeno srce, in sicer na 16. mestu skupne lestvice. Če pogledamo lestvico stotih največkrat predvajanjih slovenskih skladb v letu 2010, ki so jo vzporedno pripravili v Zavodu IPF, ugotovimo, da sta na drugem in tretjem mestu singla Poljubljena in 42 skupine Tabu, sledijo April in Sam boš šel domov, Alya z Brazil, Alenka Godec z Vsak je sam, Toše Proeski je s skladbo Moja osvojil sedmo mesto, osmi je Jan Plestenjak s singlom Ljubezen in smrt, deveti so novomeški rockerji Dan D z že nekaj let uspešno balado Čas, deseterico pa končuje Vlado Kreslin s skladbo Z Goričkega v Piran.

Na 21. mestu najdemo lanske zmagovalce Eme, Ansambel Roka Žlindre in Kalamare z Narodnozabavnim rockom, še vedno pa je na 50. mestu po predvajanju zimzelena uspešnica Dan ljubezni v izvedbi skupine Pepel in kri.

''Glede na to, da smo zajeli 55 radijskih postaj, kar je več kot samo 'vzorec', lahko zatrdim, da smo dobili res dober vpogled v naš radijsko-glasbeni prostor. Ko gledamo celotno sliko in ne samo posameznih dreves v gozdu, sem vesel, da je bilo tudi letos, tako kot pretekla leta, 40 odstotkov predvajane glasbe slovenske. To je vsekakor dobra popotnica za naprej in dokaz, da je medijski prostor še vedno zelo odprt za domačo produkcijo in kot tak založbam in izvajalcem verjetno bolj v ustvarjalno-produkcijski izziv kot pa alarm za spremembe,'' poudarja direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

Deset največkrat predvajanih skladb ne glede na izvor
1. MONDAY MORNING - Melanie Fiona
2. ALEJANDRO - Lady Gaga
3. FIREFLIES - Owl City
4. SATELLITE - Lena Meyer Landrut
5. IF A SONG COULD GET ME YOU - Marit Larsen
6. I WILL LOVE YOU MONDAY - Aura
7. MEET ME HALFWAY - Black Eyed Peas
8. WE WEREN'T BORN TO FOLLOW - Bon Jovi
9. I GOTTA FEELING - Black Eyed Peas
10 BAD ROMANCE -Lady Gaga

Deset največkrat predvajanih slovenskih skladb
1. SLEČENO SRCE - Nina Pušlar
2. POLJUBLJENA - Tabu
3. 42 - Tabu
4. SAM BOŠ ŠEL DOMOV - April
5. BRAZIL - Alya
6. VSAK JE SAM - Alenka Godec
7. TISTE LEPE DNI - Neisha
8. LJUBEZEN IN SMRT - Jan Plestenjak
9. ČAS - Dan D
10. Z GORIČKEGA V PIRAN - Vlado Kreslin

Melanie Fiona - Monday Morning

Nina Pušlar - Slečeno srce