MENT Ljubljana je festival glasbenih odkritij

Na otvoritvenem večeru v Kinu Šiška bo kot glavni gost nastopil ameriški kantavtor in producent Yves Tumor. V četrtek in petek pa se bodo ob številnih drugih tujih in domačih talentih predstavili ukrajinska hiphoperska ikona Alyona Alyona, britanska kantavtorica Martha Skye Murphy, francoska avant-pop ustvarjalka Oklou ter virtuozni avstrijski klaviaturist in producent Dorian Concept, so sporočili organizatorji.

Letošnji program vključuje 80 nastopajočih iz 25 držav. Izvajalci segajo od hip-hop in popglasbe do kantavtorstva, raziskovalnega folka in postdžeza do raznovrstnih zvočnih eksperimentov in elektronike. Med slovenskimi bodo Sahareya, PTČ, Kokosy, Zevin, Gašper Letonja ter Ana Kravanja & Samo Kutin.

Ment že od začetka gradi mrežo povezav, ki domačim glasbenikom lajšajo dostop do tujih glasbenih trgov. Če je bil sprva fokus predvsem na regionalni oziroma balkanski sceni, se je mreža v zadnjih letih razvila vse od Baltika do Španije, pomembno vlogo pri tem pa igrajo tuji showcase festivali s podobnim poslanstvom. Festival je vpet v številne mednarodne iniciative in projekte za spodbujanje glasbene kreativnosti ter čezmejno povezovanje glasbenih scen. Lahko rečemo, da je v zadnjih osmih letih Ment postal eden ključnih letnih dogodkov, ki domačim glasbenikom nudijo odlično prvo priložnost za preboj zunaj ozkih domačih meja.

Jaša Bužinel, vodja za stike z javnostjo

V sodelovanju z Drugo godbo bo koncertni večer v klubu Channel Zero na Metelkovi ponudil štiri izvajalce, med njimi japonski psihedelični rock trio KUUNATIC, v sodelovanju s festivalom Elevate pa se bo na treh odrih v klubu K4 in baru Zorica predstavilo večje število avstrijskih, slovenskih, srbskih in belgijskih glasbenikov.

Konferenčni del, ki privabi profesionalce iz Evrope, se bo danes začel z okroglo mizo z naslovom Kaj nas je naučila pandemija covida-19, saj je bil glasbeni sektor prvi, ki je ob pandemiji zaprl svoja vrata. Pogovarjali se bodo tudi z dolgoletnim vodjo Druge godbe Bogdanom Benigarjem ter ustanoviteljema festivala Elevate Rolandom Oreskim in Bernhardom Steirerjem. Podrobno se bodo dotaknili tudi digitalizacije ter novih tehnologij, kot je blockchain, in trendov, kot so nezamenljivi žetoni (NFT).

Kot je za STA povedal vodja za stike z javnostjo Jaša Bužinel, je bila Slovenija na tem področju veliko časa zadaj, vendar so se stvari v zadnjih dveh letih, s prihodom Spotifyja, z vidika dostopnosti glasbe spremenile na boljše. To se pozna predvsem pri mlajši generaciji, ki zna odlično uporabljati nova digitalna orodja.

V sodelovanju s festivalom Tresk bo na Mentu odprto mednarodno sejmišče glasbenih založnikov.

Začetek festivala Ment