Izštekani so v pravoverni, čisti, nepredelani recepturi ponudili akustično klubskomaratonsko smetano zadnjih let. Nastopili so ljubljanski kitarskobesedni čarodej Miha Peterlič, obalni funkydivjaki Pantaloons in očarljivi novi štajerski ženski duo 3:rma.

Klubski maraton je edinstven koncept, ki že dve desetletji po slovenskem alter klubovju vsako sezono popelje šest obetavnih izbrancev različnih zvrsti in poetik. Z zaledjem na Radiu Študent, dodelano vizualno podobo in z izdatno promocijsko podporo klubskim špilom doda radijske koncerte, iz vsega skupaj zgradi čisto pravo turnejo in nasploh poskrbi, da ptički iz gnezda zletijo z velikim zagonom. Tudi letos mu je kljub omejitvam uspelo organizirati 18 koncertov. Žal pa se je v prihodnost odmaknil finale, ki vselej počasti čas okoli noči čarovnic ter do vrha in čez napolni metelkovsko Menzo.

A dvajseta ponovitev pač terja poseben tretma. In če je klubovje v tem času zaprto, vrata Izštekanih niso. Ti so staknili glave z uredniško ekipo Maratona in iz programa zadnjih let izluščili tri popolnoma akustične ter obenem precej različne primerke – in tako dobili Izštekani Klubski maraton.

Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Miha Peterlič

Ljubljanski kantavtor Miha Peterlič je kot Maratonec leta 2016 gojil domala pankersko poetiko. Letos je povil izjemni albumski prvenec “Nizke vode”, ki je precej drugačne, nežnejše baže. Je kdo omenil Tomaža Pengova? Da, brez šale, ni treba biti preveč drzen, da se ti utrne ta primerjava. “Na KM sem se prvič srečal s pojmom turneja. Kar naenkrat veš, da je pred tabo deset koncertov v prihodnjih dveh mesecih. In za vse je poskrbljeno. Izjemna šola. In privilegij,” pripoveduje.

Pantaloons

Lanski Maratonci z Obale Pantaloons vihtijo za rokenrol neobičajni nabor glasbil: bobni, saksofon in suzafon. Z dodatkom elektronike varijo divjo, samosvojo mešanico funka, džeza, dubstepa, broken beata in sorodnega. Tik pred snemanjem prvega albuma v Izštekane prihajajo v nepredelani, popolnoma akustični, ulični različici. “KM nam je dal ogromno nastopaške kilometrine. Postavil nas je na realna tla, videli smo, kaj se dogaja na glasbeni sceni, kako obsežno je slovensko občinstvo, kako hitro se širi glas.”

3:rma

Nežni biser letošnjega Maratona prihaja iz Maribora. 3:rma je duo kitaristke Urške Supej in pevke Maše But. Obe študentki džeza na Deželnem konservatoriju v Celovcu sta se našli v kantavtorskem izrazu in v njem združili silovito milino in besedilno ostrino. “Po pravici povedano nisva pričakovali, da naju bodo izbrali. Najina glasba ni ravno alternativna. Najbrž so žirijo pritegnila besedila, ki so drugačna, kot bi pričakovali v taki nežni zvrsti. Izkušnja KM je bila dobra tudi zato, ker sva nastopili na prizoriščih in pred občinstvom, pred katerim sicer verjetno ne bi.”

Foto: Val 202
Foto: Val 202

Na klubski maraton se pogosto napajajo tudi Izštekani

Tudi Izštekani – prav tako, najbrž veste, rojeni na Radiu Študent – se pogosto napajajo pri bogatem klubskomaratonskem izviru. V preteklosti so gostili številna velika imena slovenske alternative, ki so se kalila tam, kot so Moveknowledgement, Melodrom, Samo Boris, Valterap, Kleemar, Štefan Kovač Marko banda, We Can’t Sleep At Night, Barely Modern, Čao Portorož, Hexenbrutal, Koala Voice, persons from porlock, Haiku Garden ali prav pred kratkim Parliament Attack.

Skratka, ko se srečata taka velikana, kot so Izštekani in Klubski maraton, se mora roditi nekaj dobrega. In posebnega. Kot je poseben tudi tokratni spletni videoprenos. KM je k sodelovanju pritegnil ljubljansko VJko in intermedijsko umetnico Stello Ivšek, ki deluje tudi pod imenom 5237, je članica kolektiva BeamTeam in sokuratorka mesečnih srečanj ustvarjalcev s področja videoumetnosti, instalacij in vizualizacij V2V. S slikovnimi intervencijami je posegla v prostor in celo v telesa nastopajočih.