Ameriški raper DaBaby je opozoril nase. Foto: EPA
Ameriški raper DaBaby je opozoril nase. Foto: EPA

Poleti je omenjena pesem dosegla skupno 654.000 skupnih prodaj. Pri sestavljanju lestvice najbolje prodajanih pesmi poletja so upoštevali prodajo in prenose spremljanja video- in avdiovsebin v živo.

Prodajo in uspešnost je pospešil TikTok, saj se je prek njega sprožila prava plesna manija.

DaBaby je v preteklosti opozoril nase, ko je na festivalu v Teksasu nosil le nakit in plenice za odrasle. Kot je priznal v intervjuju za New York Times lani, je bila prisotnost na spletu na začetku v ospredju pred glasbo: "Tako dober sem v marketingu. Enkrat, ko sem opozoril nase, sem postregel z glasbo, vedel sem, kaj počnem, vse je bilo premišljeno."

DaBaby je prepoznal tudi prednosti TikToka. Platforma, ki uporabnikom omogoča objavo 15 sekund dolgih videoposnetkov, postaja namreč vse močnejše orodje za trženje glasbe.

14 od 20 pesmi na seznamu najbolje prodajanih pesmi poletja v Združenem kraljestvu je najprej pritegnilo pozornost na TikToku, priljubljenost je potem le naraščala in pesmi so se znašle na vrhu različnih lestvic, do prepoznavnosti so tako prišli tudi manj znani glasbeniki, kot so Gracey, Powfu in Beabadoobee, piše britanski BBC.

Glasbena ekipa TikToka dejavno promovira priljubljene pesmi, išče neodkrite talente in omogoča lažje sodelovanje med glasbeniki in uglednimi glasbenimi ustvarjalci, ki v iskanju novih uspešnic vse bolj pogledujejo proti TikToku.

Tudi drugouvrščena pesem, Savage Love Jasona Derula, je zaživela na priljubljeni kitajski aplikaciji za deljenje videoposnetkov. Derulo je namreč instrumentalno različico pesmi, ki jo je ustvaril novozelandski najstnik Joshua Stylah, znan kot Jawsh 685, opazil prav na TikToku. Tej je ameriški popzvezdnik dodal svoj vokal, sprva ni navedel Stylaha niti kot soavtorja niti ni pridobil dovoljenja. Potem sta se dogovorila o sodelovanju, podpisala pogodbo in skladba se je v trenutku povzpela na vrh lestvic, piše britanski BBC. Savage Love je dosegel 566.000 skupnih prodaj.

Uspešnica Lady Gage in Ariane Grande Rain On Me s skupno 515.000 skupnimi prodajami.

Pesmi poletja 2020 (vir: Official Charts Company)

1. DaBaby ft. Roddy Ricch – Rockstar

2. Jawsh 865 & Jason Derulo – Savage Love

3. Lady Gaga & Ariana Grande – Rain On Me

4. The Weeknd – Blinding Lights

5. Joel Corry ft MNEK – Head & Heart

6. Topic Ft A7S – Breaking Me

7. S1MBA ft DTG – Rover

8. Harry Styles – Waterlemon Sugar

9. Regard & Raye – Secrets

10. AJ Tracey ft Mostack – Dinner Guest