Roger Waters med torkovim koncertom v Barceloni. Foto: EPA
Roger Waters med torkovim koncertom v Barceloni. Foto: EPA

Münchenski mestni svet je pred kratkim sporočil, da izredna odpoved pogodbe z organizatorjem koncerta pravno ni mogoča. Vendar bodo mestne oblasti v bližini kraja koncerta ozaveščale o razumevanju med narodi, mednarodni solidarnosti in proti antisemitizmu, pa tudi o pravici Izraela do obstoja in o suverenosti Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Župan Münchna Dieter Reiter je ob tem napovedal, da želi sodelovati z bavarsko deželno vlado, da bi poiskali načine za ustrezno pravno podlago, ki bi občinam v podobnih primerih omogočala tovrstne prepovedi.

Nesprejemljivo in nevzdržno je dovoliti koncert umetnika, na katerem se bo skoraj gotovo širila do Izraela kritična propaganda, v nekaterih primerih pa očitno tudi antisemitski slogani, je ob tem povedal Reiter.

Watersa so doslej kritizirali zaradi njegove podpore kampanji BDS (Boycott, Divestment and Sanctions – bojkot, odprodaja in sankcije), ki poziva k bojkotu države Izrael in njenih dobrin zaradi politike do Palestincev. Waters v sklopu koncerta v zrak tudi spušča balone v obliki prašičkov, na katerih je Davidova zvezda.

Nekdanji basist Pink Floydov je za razburjenje poskrbel tudi z izjavami o vojni v Ukrajini. V februarskem nagovoru Varnostnega sveta Združenih narodov je Waters denimo obsodil rusko nezakonito invazijo v Ukrajini, vendar je dodal, da "ni bila neizzvana", je poročala Al Džazira. Septembra lani pa je kritiziral zahodne dobave orožja Ukrajini.

Waters je sicer napovedal pravne korake proti morebitnim prepovedim njegovih koncertov in se pri tem skliceval na svobodo izražanja. Prek svojih agentov je sporočil, da ni antisemit. Pojasnil je, da se njegovi pogledi nanašajo zgolj na politiko in dejanja izraelske vlade, in ne na ljudi, ter da sam obsoja antisemitizem in vse oblike rasizma.