Foto: Organizator
Foto: Organizator

Znanih je prvih 24 izvajalcev, ki bodo julija prihodnje leto zavzeli odre na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu v Srbiji. Festival Exit, ki letos poteka pod sloganom Skupaj prebudimo naše supermoči, bo prihodnje leto gostil svetovno znane ikone popularne glasbe Black Eyed Peas, eno najpomembnejših imen zvrsti trap, Gucci Manea in kitarskega virtuoza Toma Morella (Rage Against the Machine).

Na oder MTS Dance Arena prihaja eden največjih didžejev vseh časov Carl Cox, pridružili pa se mu bodo še Bonobo, berlinski didžej in producent Klangkuenstler, Sama' Abdulhadi, Barry Can’t Swim, Franky Wah in Mene.

Oder Tesla Universe bodo tresli vodilni umetniki nove generacije: Kenya Grace in Iniko, izjemno priljubljena britanska skupina Rudimental in pop senzacija John Newman. Med popularnimi in elektronskimi ritmi bodo za pankovske sladokusce poskrbeli jekleni škoti The Exploited. Nastopili bodo tudi Dub FX, Willy William, Ian Asher in Steve Angello in trenutno ena najuspešnejših slovenskih zasedb Joker Out. Ljubitelji najtežjih zvokov se bodo gnetli pred odrom Explosive, kamor prihajata švicarska thrash metal sestava Coroner in švedski death metalci Nemesis. Tudi oder Visa Fusion je dobil svoja prva nastopajoča. To sta grška zasedba Villagers of Ioannina City in češka synth-pop skupina Lakeside X.

Festival Exit

Festival Exit je glasbeni in umetniški festival, ki ga vsako leto priredijo v Novem Sadu v Srbiji. Gre za enega največjih in najbolj znanih glasbenih festivalov v Evropi. Festival Exit je bil ustanovljen leta 2000, sprva kot protest proti režimu takratnega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Po padcu Miloševića je festival ohranil svoj pomen in postal pomemben del kulturne scene v regiji.

Exit se odvija na trdnjavi Petrovaradin, ki leži na obrežju reke Donave. Festival ponuja raznovrsten program, ki vključuje različne glasbene zvrsti, od rocka, popa, elektronske glasbe do hip hopa in drugih žanrov. Poleg glasbenih nastopov Exit vključuje tudi umetniške instalacije, gledališke predstave, predavanja in druge kulturne dogodke.

Festival Exit je postal prepoznaven po svojem edinstvenem vzdušju, kjer se združujejo glasba, umetnost in družbeni aktivizem. Vsako leto privabi obiskovalce iz različnih držav, ki se zbirajo, da bi doživeli pestro in dinamično festivalsko izkušnjo.