Je sploh kaj, česar na Evroviziji še nismo videli? Foto: EPA
Je sploh kaj, česar na Evroviziji še nismo videli? Foto: EPA
B&W Hallerne
Pogled na stavbe v stari ladjedelnici B&W Hallerne na otoku Refshaleoeen v Köbenhavnu, kjer bo potekala Evrovizija. Foto: EPA

Medtem ko se je lani v Malmöju predstavilo 39 držav, se je za zdaj število udeleženk ustavilo pri 36. Zanimivo, Evrovizija je bila, vsaj glede na število udeleženk, na vrhuncu svoje priljubljenosti leta 2011 v Düsseldorfu, kjer se je za čim boljšo uvrstitev (ali vsaj najbolj zapomnljiv nastop) potegovalo kar 43 držav. Naslednje leto je v Baku v Azerbajdžan prišla ena država manj, v zadnjih dveh letih pa število počasi pada, k čemur so zagotovo pripomogle tudi gospodarske razmere.

Kot so zapisali na uradni strani tega tekmovanja, bodo na Dansko maja zagotovo prišle delegacije iz 36 držav. To so Albanija, Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, San Marino, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija in Ukrajina.

Svojega predstavnika bo tako poslala tudi nova grška javna televizija NERIT, ki bo nadaljevala tradicijo lani ukinjenega ERT-ja. 37. udeleženka bi utegnila postati Slovenija, ki se je pri Evropski radiotelevizijski zvezi (EBU) dogovorila za podaljšanje roka, do katerega se mora dokončno odločiti, ali bo sodelovala ali ne. Kot je znano, ima RTV Slovenija za to odločitev čas do 17. januarja, tri dni pozneje pa bo v danski prestolnici že potekalo žrebanje vrstnega reda nastopajočih.

EBU skuša iti na roko državam
"Državni televiziji Poljske in Portugalske se letos vračata na Evrovizijo, saj je videti, da okrevata po finančni krizi. Nekatere druge televizije pa so se znašle pred težko odločitvijo, saj jih je doletelo hudo krčenje proračuna," je dejal izvršni nadzornik Evrovizije in človek, ki ga vsako leto vidimo med prenosom, Jon Ola Sand.

EBU se zato "nadvse trudi" in sodeluje z državami članicami, da bi našel rešitve za njihove finančne in organizacijske izzive, je dodal. A kljub temu Bolgarija, Ciper in Srbija niso imele druge možnosti, kot da se tokratnemu druženju na enem največjih glasbenih dogodkov odpovejo. Hrvaški predstavnik ali predstavnica bo ostal(-a) doma zaradi "organizacijskih razlogov", sodelovanje je kljub začetni prijavi odpovedala tudi Bosna in Hercegovina. Kot poroča spletna stran, pa so nekatere države že izrazile pripravljenost in željo, da bi se med evrovizijsko družino vrnile v letu 2015, ko bo tekmovanje praznovalo svojo 60-letnico.

Pravila ostajajo enaka
Kot običajno, bo imelo "velikih pet" in država gostiteljica neposredni vstop v finale. To so Francija, Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija in Danska, kar pomeni, da se bo preostalih (najmanj) 30 držav pomerilo v dveh polfinalih. Iz vsakega se bo v končni večer kvalificiralo deset najvišje uvrščenih pesmi.

Pesem Evrovizije leta 2014 bo 6., 8. in 10. maja potekala v dvorani B&W Hallerne v Köbenhavnu. Lani si je tri večere ogledalo okoli 180 milijonov ljudi ne le v Evropi, ampak tudi v Avstraliji in v Aziji.