Foto: EPA
Foto: EPA

Kar osem izmed nominirancev je to čast prejelo prvič, Missy Elliott in dvojec The White Stripes pa so nominirani že prvo leto, ko je to bilo mogoče. Glasbenik ali skupina je lahko za vpis v rokovsko hišo slavnih namreč nominiran šele takrat, ko je od izida ene izmed skladb ali albuma minilo najmanj 25 let. Prav tako sta eno nominacijo tehnično prejeli dve skupini. Po samomoru pevca postpankovcev Joy Division Iana Curtisa v osemdesetih so preostali člani zasedbe tvorili "novo" glasbeno skupino New Order.

Med preostalimi letošnjimi nominiranci so še Kate Bush, Sheryl Crow, Iron Maiden, Cyndi Lauper, George Michael, Willie Nelson, Rage Against the Machine, Soundgarden, The Spinners, A Tribe Called Quest in Warren Zevon.

Sheryl Crow in The White Stripes vodilni na stavnicah

Novopečeni člani rokovske hiše slavnih bodo znani maja, uradna slovesnost pa bo potekala jeseni. Za zdaj na stavnicah najbolje kaže Sheryl Crow in tandemu The White Stripes. Crow je nominirana prvič, zvezdnica sodobnega rocka pa je izjemno priljubljena v javnosti, ki bo izbrala peterico "najprimernejših" kandidatov.

Jacku in Meg White napovedujejo enake možnosti za vpis v hišo slavnih kot Sheryl Crow, čeprav še zdaleč nista tako dolgo na sceni kot nekateri veterani žanra, niti nista pustila takšnega pečata v glasbeni zgodovini. Kljub temu sta The White Stripes med najbolj priljubljenimi skupinami enaindvajsetega stoletja. Prav tako je Jack White poleg Dava Grohla (Foo Fighters) eden najvidnejših ambasadorjev rocka ta hip.

Verjetno največje ime kantriglasbe, Willie Nelson, je še eden izmed favoritov. Njegova zapuščina je neprecenljiva, a še vedno ostaja pomemben tudi na sodobni glasbeni sceni. 89-letnik je tudi najstarejši nominiranec letos.

Vsako leto se med nominiranci pojavljajo tudi izvajalci, ki z rockom, podžanri in produkti tega sloga nimajo kaj dosti skupnega. Dolly Parton se je zaradi tega lani nominaciji skoraj odpovedala, saj je menila, da v karieri ni izdala rokovske skladbe. To se je sicer spremenilo po vpisu v hišo slavnih z albumom Rockstar. V letu 2023 so to, kar je bila lani Dolly Parton, letos Missy Elliott, Cyndi Lauper, pokojni George Michael, Kate Bush in zasedba A Tribe Called Quest.

Elliott, Bush in Michaelu kljub temu na stavnicah kaže odlično, najslabše pa Cyndi Lauper.

Med tistimi z najmanj možnostmi so legende težkega metala Iron Maiden, ki jim stavnice ne pripisujejo priljubljenosti zunaj žanra, podobno kot pokojnemu kantavtorju Warrenu Zevonu.

Dobro kaže tudi spornim Rage Against The Machine in eni najvplivnejših skupin žanra grunge, Soundgarden. V najslabšem položaju so tudi glede na konkurenco najmanj znani The Spinners, ki imajo v izboru občinstva najmanjše možnosti, nekoliko večje pa imajo postpankovci New Order/Joy Division.