Sedemkratni nagrajenec z grammyjem prihaja na sosednjo Madžarsko. Foto: EPA
Sedemkratni nagrajenec z grammyjem prihaja na sosednjo Madžarsko. Foto: EPA

Na otoku Obuda sredi Donave v Budimpešti bo Prince nastopil na predvečer festivala, so na tiskovni konferenci potrdili organizatorji enega največjih tovrstnih dogodkov na prostem v Evropi.

Na 30 odrih številna (svetovno) znana imena
Letošnji, 19. Sziget bo sicer trajal kar sedem dni - po dveh dneh za ogrevanje se bo začelo petdnevno festivalsko dogajanje. Prince bo sicer nastopil na dan pred festivalom, 9. avgusta (na t. i. dan 0), v dneh, ki bodo sledili, pa se bodo na več kot 30 glasbenih prizoriščih zvrstila še številna druga znana (in že pred tem potrjena) glasbena imena: Chemical Brothers, Gotan Project, La Roux, Prodigy, Skunk Anansie, Kaiser Chiefs, Judas Priest, Good Charlotte, Kasabian, Kate Nash, 30 Seconds To Mars, Manic Street Preachers, Goran Bregović, The National, White Lies, Pulp, Gogol Bordello itd.

Težave z organizacijo
Organizatorjem je letošnja izvedba festivala povzročila nemalo težav, zato se je celo nekaj časa govorilo, da prireditve, ki je npr. lani privabila skoraj 400.000 ljudi, sploh ne bo. Mestne oblasti so namreč vlogo za organizacijo prireditve najprej začasno odložile, saj naj bi prišlo do navzkrižja interesov.

Ko so jim le slab mesec prej dovoljenje za organizacijo sedemdnevne prireditve (ta bo potekala do 15. avgusta) le izdali, so se prireditelji znašli v pravi tekmi s časom, saj so morali pridobiti še številna druga dovoljenja - le tri tedne pred začetkom dogodka so bili tako še vedno brez dovoljenja za postavitev 30 metrov visokega stolpa v središču festivalskega prizorišča.

Vendar zdaj organizatorji znova zatrjujejo, da je vse nared in da festival zagotovo bo.