Lewis Capaldi je svojima kipcema brez zadržkov nazdravil s pivom in vinom. Foto: Reuters
Lewis Capaldi je svojima kipcema brez zadržkov nazdravil s pivom in vinom. Foto: Reuters

Dave, ki je brita dobil za album leta (Psychodrama), je namreč svoj trenutek pod žarometi izkoristil za družbenokritični nastop, v katerem je opozoril na rasizem v državi, izrecno pa omenil tudi britanskega premierja Borisa Johnsona.

"To je rasistično, ne glede na to, ali je ta rasizem jasno čutiti. Resnica je, da je naš premier pravi rasist," je zarapal med izvajanjem svoje skladbe Black, ki opisuje, kaj vse pomeni biti temnopolt v Veliki Britaniji oziroma v zahodnem svetu.

Nagrado za skladbo leta je, kot omenjeno, v žep pospravil Lewis Capaldi in ji nazdravil z dolgim požirkom iz steklenice močnega vina – že predtem so ga sicer razglasili za debitanta leta, kar je proslavil s steklenico piva –, v zahvalnem govoru pa zatrdil, da je "bilo to najlepše leto mojega življenja".

Dave je ob prevzemu kipca gledalcem na srce položil:
Dave je ob prevzemu kipca gledalcem na srce položil: "Uspe vam lahko vse, česar se lotite." Foto: Reuters

Kipec za najboljšega britanskega moškega izvajalca je dobil Stormzy, za najboljšo izvajalko pa je bila nagrajena Mabel, ki se je za uspeh zahvalila svoji materi, pevki Neneh Cherry, ki je prav tako dobitnica brita (dobila ga je pred 30 leti). Za najboljšo britansko skupino so bili razglašeni Foals, nagrado za vzhajajočo zvezdo pa je domov odnesla Celeste.

Posebne pozornosti je bila deležna tudi mlada Američanka Billie Eilish (sicer tudi dobitnica kipca za najboljšo mednarodno glasbenico), ki je premierno predstavila skladbo za prihajajoči film o Jamesu BonduNo Time to Die. Nagrado za najboljpega mednarodnega izvajalca je dobil še en Američan, raper Tyler, The Creator.

Prireditev je povezoval televizijski voditelj Jack Whitehall, ki se je poklonil nedavno umrli televizijski voditeljici Caroline Flack – ta je sredi sodnega postopka naredila samomor, kar je na Otoku sprožilo razpravo o pritiskih oz. agresivnosti britanskih medijev, ki ljudi privedejo na rob obupa.

Ronnie Wood in Rod Stewart sta sklenila 40. podelitev britov. Foto: Reuters
Ronnie Wood in Rod Stewart sta sklenila 40. podelitev britov. Foto: Reuters

Skozi podelitev se je na odru zvrstil velik del nominirancev – poleg že omenjenega Davovega nastopa odmeva tudi Stormzyjev glasbeni spektakel, sestavljen iz venčka uspešnic, ki so ga pospremili pevci gospela, številni plesalci, ognjemet in celo dežne kaplje.

Za prav poseben zaključek večera pa je poskrbel 75-letni glasbenik Rod Stewart, ki je v družbi glasbenih kolegov iz zasedbe Faces Ronnieja Wooda in Kenneyja Jonesa zapel Stay with Me.