Zmagovalec festivala Leopold I. Foto: Mediaspeed.net
Zmagovalec festivala Leopold I. Foto: Mediaspeed.net

Za krono so se letos potegovale skladbe Dovoli da (Avtomobili), Kinderšpil (Leopold I.), Osem korakov stran (LPS), Lukatova mami (Kokosy), Tobogan (MRFY), Mali strahovi (Lamai), Do 5. dimenzije (2B), Ni panike (Masayah), Skači Marko (Vlado Kreslin) in Flow (I.C.E.).

Poleg nagrade za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru radijskih poslušalcev je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo izvedbo z Big bandom, ki jo je dodelila strokovna komisija. Dobil jo je Vlado Kreslin. Razprodano prireditev je znova povezoval igralec Jure Ivanušič.

Frišno - Dan nove slovenske glasbe, posnetek celotne prireditve iz SNG Maribor

Glasovanje o tem, katera izmed desetih izstopajočih pesmi, ki so bile izbrane po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si, naj bo nova slovenska skladba zadnjega leta, je bilo že pred mesecem dni končano. "To so tako zelo različni glasbeniki in glasbeni slogi," je za Radio Prvi povedal glasbeni urednik Radia Maribor Gregor Stermecki.

Zmagovalna skladba Kinderšpil (Leopold I.)

Radijski prenos je bil na Radiu Maribor in Radiu Si, prvič pa je v domače dnevne sobe prišel tudi v neposrednem televizijskem prenosu na 1. programu TV Slovenija. Po besedah vršilca dolžnosti odgovornega urednika Televizije Maribor Tomaža Karata so se za to trudili pretekli dve leti.

Na prvem Frišno/Fresh sta slavili zmago skupini Joker Out in Alo!Stari, lani pa Emkej s skladbo Ljujezen in Neisha z Lajf je tvoj.