"Kraljica B". Foto: Reuters

Največji večer za glasbenike in glasbenice, ki ga je spet vodil Trevor Noah in v okviru katerega so v Los Angelesu podelili kar 91 nagrad, je mimo. Letošnja favoritinja je bila Beyoncé, ki je prejela kar devet nominacij, že pred samo podelitvijo pa so bile vse oči uprte v njo – če bi osvojila štiri grammyje, bi postala glasbenica z največ tovrstnimi nagradami v zgodovini. To ji je uspelo.

Harry Styles bil presenečen. Foto: Reuters
Harry Styles bil presenečen. Foto: Reuters

"Kraljica B" je na prireditev prišla z 28 osvojenimi grammyji, k svoji zbirki pa je dodala štiri nagrade in tako podrla rekord madžarsko-britanskega dirigenta Georga Soltija, ki se je od leta 1997 bahal z 31 zlatimi kipci gramofona.

S pesmijo Break My Soul si je podredila kategorijo za najboljši posnetek elektronske ali danceglasbe, njen album Renaissance pa je osvojil naslov najboljšega albuma dancea ali elektronske glasbe. "Trudim se, da ne bi bila preveč čustvena. Le želim sprejemati to noč. Rada bi se zahvalila Bogu, da me je ščitil," je povedala 41-letnica in se obenem zahvalila tudi kvirovska skupnosti za vso izkazano ljubezen in za izum omenjenega žanra.

Njena pesem PLASTIC OFF THE SOFA je zmagala kot najboljša tradicionalna izvedba R&B-skladbe, CUFF IT pa kot najboljša R&B-skladba. Zadnje ni sprejela takoj, saj je zvezdnica na žalost obtičala v prometu.

Adele pesem napisala z misljo na sina

Presrečna Lizzo. Foto: Reuters
Presrečna Lizzo. Foto: Reuters

Noč je bila izjemno uspešna tudi za Harryja Stylesa, ki mu je album Harry's House prinesel grammyja za album leta – ta se je Beyoncé spet izmuznil – in najboljšo vokalno izvedbo albuma popularne glasbe. "Na noč, kot je današnja, se je pomembno spomniti, da najboljše v glasbi ne obstaja," je presenečeno povedal 29-letnik in dejal, da so ga vsi nominiranci navdihnili.

Pesem About Damn Time pevke Lizzo, ki je Beyoncé oklicala za izvajalko njenega življenja, se lahko pohvali z nazivom posnetka leta. Nagrado je sicer posvetila Princeu – pokojni glasbenik naj bi jo navdihnil, da ustvarja pozitivno glasbo, s katero svet spreminja v lepši kraj za življenje, predvsem glede ljubezni do svojega telesa. Just Like That bluz izvajalke Bonnie Raitt je bila razglašena za skladbo leta.

Adele bila v solzah. Foto: Reuters
Adele bila v solzah. Foto: Reuters

Avtorica najboljše solistične izvedbe v popularni glasbi je Adele s pesmijo Easy on Me. "Prvi verz sem napisala, ko sem se pod prho odločala, da spremenim sinovo življenje, ki je bil ves čas skromen, prijazen in ljubeč do mene," je v solzah povedala 34-letnica. Med najboljšimi dueti ali skupinami v popularni glasbi, kjer so bili nominirani tudi ABBA ter Coldplay in BTS, sta slavila Sam Smith in Kim Petras z uspešnico Unholy. Petras je tako postala prva z grammyjem nagrajena transženska.

Bad Bunny album Un Verano Sin Ti naredil le z ljubeznijo in strastjo

Igralka Viola Davis se je uvrstila med zmagovalke ranga EGOT – emmyju, oskarju in tonyju se je namreč pridružil tudi grammy za zvočni posnetek njene knjige spominov Finding Me, ki naj bi jo napisala v čast šestletne sebe. Postala je tretja temnopolta ženska, ki ji je to uspelo, in 18. oseba v zgodovini.

Sam Smith in Kim Petras pišeta zgodovino. Foto: Reuters
Sam Smith in Kim Petras pišeta zgodovino. Foto: Reuters

Bad Bunnyjev album Un Verano Sin je postal najboljši latinskoameriški album popularne glasbe in najboljši album "Musica Urbana". "Album sem naredil z ničimer drugim kot z ljubeznijo in strastjo. Ko stvari delaš tako, je vse lažje, življenje je lažje," je priznal 28-letni glasbenik. Album MOTOMAMI Rosalíe je bil okronan za najboljši album latinskega rocka ali alternative.

Med rockerji kraljeval tudi Ozzy Osbourne, raperji Kendrick Lamar, kantriustvarjalci pa Willie Nelson

Kantavtorica Brandi Carlile si je s pesmijo Broken Horses priborila grammyja za najboljšo izvedbo rockovske skladbe in najboljšo rockovsko pesem, za najboljšo izvedbo metalskladbe pa sta se nagrade razveselila Ozzy Osbourne in Tony lommi za pesem Degradation Rules. Pevcu skupine Black Sabbath so sicer za album Patient Number 9 podelili tudi grammyja za najboljši rockovski album.

V žanru R&B je za najboljšo izvedbo skladbe poskrbela Muni Long s pesmijo Hrs & Hrs, za najboljši album pa Robert Glasper z glasbenim delom Black Radio III. Za najboljšo izvedbo rapskladbe je poskrbel Kendrick Lamar s pesmijo The Heart Part 5, istoimenska pesem je prejela tudi naziv najboljše rapskladbe. Raper je ustvaril tudi najboljši rapalbum – Mr. Morale & The Big Steppers.

Ponosen Bad Bunny. Foto: Reuters
Ponosen Bad Bunny. Foto: Reuters

V alternativni glasbi je kraljevala britanska indierockovska skupina Wet Leg z istoimenskim albumom. Med kantriustvarjalci je bil zaradi pesmi Live Forever za najboljšo solistično izvedbo pesmi nagrajen Willie Nelson – ki mu je za album A Beautiful Time pripadal tudi grammy za najboljši kantrialbum – med dueti ali skupinami sta se zmage s pesmijo Going Where the Lonely Go veselili Carly Pearce in Ashley McBryde. Najboljša kantriskladba je postala pesmi Til You Can't Matta Rogersa in Bena Stennisa, ki pa jo je napisal Cody Johnson.

Samara Joy končno med zvezdami, grammyja podelila tudi Jill Biden

Naziv za najboljšo pesem, napisano za vizualni medij, je prejela pesem We Don’t Talk About Bruno iz filma Encanto. Film se lahko pohvali tudi z najboljšo spremljavo vizualnim medijem. V kategoriji za najboljšega novega izvajalca ali izvajalko je s konkurenco, ki je vključevala tudi Italijane Måneskin, pometla 23-letna džezovska pevka Samara Joy. "Oh, moj bog, vse vas sem tako dolgo gledala na televiziji, v velik navdih ste mi," je srečno delila. Najboljša vokalna izvedba klasičnega popularnega albuma je pripadla albumu Higher Michaela Bubléja.

Med podeljevalci nagrad so bili med drugim tudi James Corden, Shania Twain, Olivia Rodrigo, Cardi B, Dwayne Johnson - The Rock Billy Crystal in celo prva ameriška dama Jill Biden. Večer so med drugim popestrili nastopi Bad Bunnyja, Brandi Carlile, Sama Smitha in Kim Petras, Harryja Stylesa, Mary J. Blige, Luka Combsa in Lizzo. 15 minut so posvetili tudi praznovanju 50. obletnice hiphopa. Za veliki zaključek je poskrbel DJ Khaled, ki so se mu na odru pridružili tudi Jay-Z, Lil Wayne, Rick Ross in John Legend.

Podeljene so nagrade grammy