Coachella. Foto: Reuters
Coachella. Foto: Reuters

Največji glasbeni festival v ZDA, Coachello, bodo namesto aprila pripravili dva konca tedna v oktobru, so sporočili organizatorji.

V glavni vlogi bodo na letošnjem festivalu Rage Against The Machine, Travis Scott in Frank Ocean, Lana Del Rey, Megan Thee Stallion in Summer Walker ...

"Odločitev ni bila sprejeta z lahkoto ali brez upoštevanja različnih dejavnikov," je povedal predstavnik urada za javno zdravje v okrožju Riverside Cameron Kaiser. "Nedvomno bo vplivala na veliko ljudi, vendar je moja glavna naloga varovanje zdravja celotne skupnosti," je dodal.

Že pred tem so organizatorji prestavili še en velik ameriški glasbeni festival, Stagecoach, ki bi moral potekati zadnji konec tedna v aprilu in na katerem bi morali nastopiti Thomas Rhett, Carrie Underwood in Eric Church. Festival bo predvidoma potekal predzadnji konec tedna v oktobru.

Za zdaj pa ne govorijo o odpovedih glasbenih festivalov v Veliki Britaniji. Sezona se bo na Otoku začela pozneje kot v ZDA, so pa med drugim organizatorji priznanega festivala Glastonbury sporočili, da bodo spremljali razvoj dogodkov.

V glasbeni industriji pa se vrstijo odpovedi zaradi novega koronavirusa – Madonna je odpovedala dva pariška koncerta v okviru turneje Madame X. Francoska vlada je namreč sprejela odločitev, da prepove javne dogodke, na katerih bo navzočih več kot 1000 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi rockovska zasedba Pearl Jam je z velikim obžalovanjem sporočila, da prestavlja prvi del turneje Gigaton. Ta bi se morala začeti 18. marca v Severni Ameriki, člani zasedbe so odpovedali 17 koncertov. Evropski del turneje, ki se bo začel 23. junija v Nemčiji, za zdaj ni prestavljen.

Parada na irski nacionalni praznik vsako leto v Dublin privabi več sto tisoč ljudi, med njimi številne turiste. Foto: EPA
Parada na irski nacionalni praznik vsako leto v Dublin privabi več sto tisoč ljudi, med njimi številne turiste. Foto: EPA

Brez praznovanj na Irskem
Irska se je prav tako odločila za odpoved velikega dogodka – parade ob dnevu sv. Patrika. Da bi omejili nadaljnjo širitev okuženih z novim koronavirusom (za zdaj je več kot 20 okuženih), so organizatorji parad upoštevali nasvete nacionalnega odbora za javno zdravje in odpovedali vsa praznovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani se je v irski prestolnici na paradi zbralo okoli pol milijona ljudi, od tega okoli 100.000 iz tujine. Tudi letos so 17. marca pričakovali ogromne množice, ki bi preplavile ulice irske prestolnice na njihov nacionalni praznik.