Alpski večer so kot običajno odprli z Alpskim kvintetom. V ozadju so člani Mengeške godbe. Foto: MMC RTV SLO
Alpski večer so kot običajno odprli z Alpskim kvintetom. V ozadju so člani Mengeške godbe. Foto: MMC RTV SLO
Alpski kvintet in Alfi Nipič
Ansambel Bitenc

potekal že 22. alpski večer.

Največji festival priljubljene domače glasbe je tako spet pozdravil domače ljubitelje te glasbe in obiskovalce iz tujine, predvsem z nemškogovorečih področij.

Prireditev, ki je potekala v Športni dvorani na Bledu, sta povezovala Boris Kopitar, star znanec iz narodno-zabavnih oddaj, in Katja Tratnik Plešinac, voditeljica oddaje Dobro jutro. Na odru so se zvrstili številni ansambli - zaradi snemanja je bil Alpski večer razdeljen v dva dela. Na odru se je v programu, ki je potekal približno štiri ure, zvrstilo 24 nastopov.

V ospredju Alpski kvintet
Festivala si ne gre predstavljati brez Alpskega kvinteta s harmonikarjem Jožetom Burnikom in Janezom Perom, ki je skozi vsa ta leta postal že maskota festivala, med drugimi pa so nastopili tudi Ansambel Petra Finka, Ansambel Bitenc, Veseli Begunjčani, Alfi Nipič z muzikanti, Ansambel Franca Miheliča, Vesele Štajerke, Rudi Šantl in Mariborski kvintet ter Turbo Angels, katerih člani (zaradi dveh članic) so bili ob prihodu na oder deležni največjega aplavza. Stane Petrič je zapel svojo veliko uspešnico Belo obleko si že nosila, za glasbeno podlago pa so tokrat poskrbeli člani Mengeške godbe.

Dva ansambla iz tujine in spopad harmonik
Iz tujine je organizator pripeljal dva ansambla - Ansambel Rosmarin in Oberkrainer Heimatbuben, videli pa smo tudi nastop treh virtuozov na harmoniki: Denisa Novata, ki je nastopil z Alpskim kvintetom, in spopad dve harmonik - na eni strani je bil Miha Debevc z diatonično harmoniko oziroma po domače "frajtonarico", na drugi pa Tomaž Rožanec s klavirsko harmoniko. Za jodlanje je poskrbel Jodel Eexpress z jodlarsko kraljico Brigito.

Zakuska z Veselimi Begunjčani
Po koncu uradnega dela je sledila zabava z Veselimi Begunjčani, ki so marsikoga privabili, da je zaplesal v ritmih znanih in priljubljenih narodno-zabavnih uspešnic.

Pohvala gre prirediteljem za dobro organizacijo z dolgoletnim vodjo Stanetom Knificem na čelu, ki bo zagotovo poskrbel, da bo tudi čez slabo leto na Bledu spet praznik domače glasbe.

Posnetek Alpskega večera si boste lahko na naši televiziji ogledali v dveh delih, in sicer 20. in 27. junija.

J. R.

Alpski kvintet in Alfi Nipič
Ansambel Bitenc
Pri Ansamblu Bum imajo glavne niti v rokah tri simpatična dekleta. Harmonikar se je držal bolj ob strani. Foto: MMC RTV SLO
Ansambel Bitenc se je predstavil z dvema pesmama, ki sta že osvojili vrhove slovenskih narodnozabavnih lestvic - z valčkom Naj breze govorijo in polko Vasovalec. Foto: MMC RTV SLO
Blejski župan Janez Fajfar se je po nasmešku sodeč zelo zabaval. Foto: MMC RTV SLO
Stanko Petrič se je pred objektiv postavil v družbi simpatične mladenke. Foto: MMC RTV SLO
Miha Debevc in Tomaž Rožanc v dvoboju diatonične in klavirske harmonike. Foto: MMC RTV SLO
Alpskemu kvintetu se je na odru pridružil še en virtuoz na harmoniki - Denis Novato. Foto: MMC RTV SLO
Med predstavniki politike smo opazili ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kuclar Dolinar. Foto: MMC RTV SLO
Alfi Nipič je zapel svojo znano skladbo Ostal bom muzikant. Foto: MMC RTV SLO
Marsikdo izmed tujih obiskovalcev, predvsem iz Nemčije, Avstrije in tudi Švice, je bil oblečen v tradicionalna, alpska oblačila. Foto: MMC RTV SLO
Na koncu Alpskega večera so se na odru zvrstili vsi nastopajoči, pod njim pa člani Mengeške godbe. Foto: MMC RTV SLO