Foto: Marko Pigac
Foto: Marko Pigac

Novica je sprožila burno razpravo, češ da se ne spodobi, da največji pustni festival pri nas odpira tuja glasbenica. Ptujska občina si je sicer vrsto let prizadevala, da bi zaščitila blagovno znamko in ime "kurentovanje" za etnografski del, a pri tem ni bila uspešna.

Zato se ptujsko kurentovanje že vrsto let deli na javni – etnografski in zasebni – komercialni del, za izvedbo katerega je zadolžen izbran koncesionar. Ta ob večerih v festivalski dvorani pripravlja koncerte različnih izvajalcev, med katerimi pa mora biti najmanj 50 odstotkov slovenskih.

Že skoraj 10 let na Ptuju koncerti v pustnem času potekajo pod okriljem zasebnikov. Letos – po dveh letih omejitev – jih pripravlja družba Štajerski tednik.

"S sodelavci smo izvedli anketo, kjer smo ugotovili, da si obiskovalci oz. poslušalci želijo še zmeraj tuje glasbene goste, med njimi je bila gospa Ceca prva, oziroma gospa je dobila največ glasov in zaradi tega vzroka smo jo uvrstili v program," je pojasnil Drago Slameršak, direktor družbe Štajerski Tednik.

Zasebni del izključno komercialen

Zasebni del je izključno komercialen in zasebnik sam izbira izvajalce. Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, kjer podeljujejo koncesijo, opozarja, da ne morejo vplivati na izbor izvajalcev pri zasebnikih, da pa ti vendarle morajo spoštovati določilo o deležu slovenskih izvajalcev.

"Mi v sklopu razpisa predpisujemo le, da mora biti 50 odstotkov glasbe slovenske," je povedala Tanja Srečkovič Bolšec.

Slameršak pa je ob tem poudaril, da bo slovenske kvote več kot 70 odstotkov.

Ptujska županja Nuška Gajšek poudarja, da občina skupaj z Zavodom za turizem pripravlja izključno javni del kurentovanja, ki predstavlja etnografsko izročilo. "To so povorke, to so dnevni prikazi in vsi dogodki v starem mestnem jedru, ki so na voljo brezplačno. Seveda pa je kurentovanje oziroma fašenk takšno obdobje v letu, ko se vsi radi sprostijo in malo znorijo," je povedala.

V času kurentovanja je na Ptuju poskrbljeno za vse okuse. Tako za ljubitelje kulturne dediščine kot za ljubitelje večernih zabav v maskah. Mimogrede, kurentovi zvonci se bodo oglasili že čez dober teden – na svečnico.