Natko Štiglić, foto: Tone Jurca/Radio Prvi
Natko Štiglić, foto: Tone Jurca/Radio Prvi

Natko Štiglić je vsestranski kitarist, skladatelj, mladi raziskovalec in doktorski študent mednarodnih odnosov in diplomacije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Glasbenik slovenskih korenin se je rodil na Reki na Hrvaškem, dom pa mu na eni strani nudi kraj Selce pri Crikvenici, na drugi strani pa Ljubljana, kjer živi in deluje od leta 2016 naprej. V Ljubljano je prišel z željo po študiju klasične kitare pri profesorju Andreju Grafenauerju ter pridobivanju novih izkušenj in poznanstev. Dejaven je tudi v slovenski skupnosti na Hrvaškem; je član Kulturno prosvetnega društva Bazovica.
V življenju ga navdihujejo različne stvari; to se odraža tudi v njegovem dojemanju in izvajanju glasbe. Najbližje mu je flamenko, veliko pa nastopa s klasičnim repertoarjem, pa tudi v popularnih glasbenih zvrsteh. Sodeluje s številnimi glasbeniki, najraje ustvarja solistični program ali pa za duo zasedbo: glas in kitara.
V Prvi vrsti je predstavil pet skladb iz zakladnice flamenka, med njimi tudi eno avtorsko: Alegrías de Córdoba (Paco Peña), Don Cortes Maya (Rafael Cortés), Con garbo y salero (Sabicas), Alegrías (Paco Peña) in Fandango (Natko Štiglić).

Natko Štiglić
Natko Štiglić