Dokumentarni film brez dlake na jeziku. Foto: RTV SLO
Dokumentarni film brez dlake na jeziku. Foto: RTV SLO
Ne grem na koleno
Film, v katerem ne boste izvedeli nič novega. Film, v katerem ne boste videli nič novega. Film, v katerem ne boste slišali nič novega. Foto: RTV SLO

To je film, v katerem ne boste izvedeli, videli in slišali prav nič novega. To je film o slovenski zabavni glasbi, ki je edina zvrst, ki ji uspeva živeti brez subvencij, jamranja in reklame - ima namreč odobravanje odjemalcev.

Ko se glasbeni kritiki in umetnostni teoretiki odpravijo spat in ko se uredniki radijskih postaj prenehajo pretvarjati, da je naša popularna glasba na isti frekvenci s svetovno, ter študentarija zavrže pozo urbanih progresivcev in se prepusti na novo odkritim koreninam, se prižgejo agregati gasilskih veselic in zadoni prava slovenska zabavna glasba.

Na koncu so bili vsi zadovoljni
Scenarist in režiser Dušan Moravec ter znan radijec Miha Šalehar sta združila moči in bila za potrebe ustvarjanja v zadnjih dveh letih prisiljena obiskati več kot deset gasilskih veselic.

Odgovor na začetno vprašanje bodo tisti, ki bodo dokumentarni film razumeli, tudi dobili, je za MMC dejal Miha Šalehar. "Na koncu so bili vsi prijetno presenečeni," je dodal ob vprašanju, če je kdo izmed povabljenih zavrnil sodelovanje.

Po besedah Šaleharja so nekaj težav sicer imeli, saj se dokumentarni film ukvarja s slovensko popularno glasbo, ki je v medijih ignorirana ali pa obravnavana na posmehljiv način. A vseeno se je težava pojavila zgolj enkrat, ko eden izmed sodelujočih ni bil zadovoljen s posnetkom, kar jih je prisililo v spremembe tik pred zaključkom filma.

Napovednik za film, kjer se Dalmacija in mehka erotika prepletata s slovensko glasbo, si lahko ogledate tukaj.