Martin Shkreli (Fotografija je arhivska.) Foto: AP
Martin Shkreli (Fotografija je arhivska.) Foto: AP

Shkreli je ameriški javnosti postal znan leta 2015, ko je družba Turing Pharmaceuticals, katere soustanovitelj in direktor je bil, pridobila dovoljenje za proizvodnjo zdravila Daraprim in drastično dvignila ceno – s 13,5 dolarja na tableto na kar 750. Gre za antiparazitik, namenjen zdravljenju toksoplazmoze in cistoizosporiaze, ki se v kombinaciji z drugimi zdravili uporablja tudi za zdravljenje določenih vrst pljučnic pri ljudeh, okuženih z virusom HIV.

Poslovneža, ki je s potezo dobil vzdevek "Pharma bro", je ameriška javnost takrat močno kritizirala, zaradi suma, da je goljufal zavarovalnice in drugih oblik gospodarske kriminalitete ga je aretiral FBI, pozneje je bil obsojen na sedem let zapora, sodišče mu je januarja 2022 dodatno naložilo še skoraj 70 milijonov dolarjev finančne kazni. Maja 2022 je bil predčasno pogojno izpuščen na prostost.

Ko mu je posel šel še dobro, je Shkreli med drugim za dva milijona ameriških dolarjev kupil edinstven album zasedbe Wu-Tang Clan z naslovom Once Upon a Time in Shaolin, ki so ga člani skupine posneli na skrivaj med letoma 2006 in 2013, a nikoli uradno izdali. Edino različico albuma sestavljata dve zgoščenki, v usnje vezana besedila skladb z albuma in uradna navodila, da se album ne sme izdati naslednjih 88 let oz. do leta 2103. S tem se je zasedba na svoj način uprla glasbenemu piratstvu, poroča Independent.

Del članov hiphop zasedbe Wu-Tang Clan med nastopom v Sydneyju leta 2018. Foto: EPA
Del članov hiphop zasedbe Wu-Tang Clan med nastopom v Sydneyju leta 2018. Foto: EPA

Shkreliju so med preiskavo zasegli del premoženja, omenjeni album pa je leta 2021 pristal na dražbi, kjer ga je za dvakratni znesek (štiri milijone dolarjev) kupila digitalna zbirka glasbene umetnosti PleasrDAO, navaja AP.

Uradno tako ni znano, koliko ljudi je imelo možnost album poslušati. Uradno sta znani le dve poslušanji: leta 2015 so izseke predvajali okoli 150 potencialnim kupcem v newyorškem muzeju modernih umetnosti (MoMa), del albuma pa naj bi na zasebni zabavi predvajal tudi Shkreli leto pozneje, ko je na ameriških predsedniških volitvah zmagal Donald Trump.

A se je izkazalo, da Shkreli ni upošteval navodil, priloženih albumu – ne le da je omogočil poslušanje albuma številnim prijateljem in znancem, očitno je naredil tudi več piratskih kopij, ki jih je, kot zdaj brez sramu in zadrege priznava, posojal okoli in si z njimi "kupoval" različne (tudi spolne) usluge. "Seveda sem naredil kopije, skrite so po različnih sefih po vsem svetu. Saj nisem neumen. Ne bi kupil nečesa za dva milijona dolarjev, potem pa ne naredil kopije," je tako prostodušno priznal pred dvema letoma v spletnem videoprenosu.

Podobne oz. še bolj nedvoumne izjave je ponovil še večkrat v zadnjih dveh letih, občasno pa celo predvajal kratke izseke albuma, zaradi česar je zdaj kolektivu PleasrDAO dokončno prekipelo – vložili so tožbo, s katero od sodišča zahtevajo tako začasno odredbo, ki bo Shkreliju prepovedala objavljanje izsekov skladb z albuma, kot razsodbo, ki bo nekdanjemu farmacevtu naložila uničenje vseh kopij albuma, zahtevajo pa tudi odškodnino, še navaja AP.

Shkreli je potezo družbe PleasrDAO posmehljivo komentiral na družbenem omrežju X: "Z lahkoto boste izgubili to pravno neumnost. /.../ Se vidimo na sodišču!"