Številni so prepričani tudi za PSY-ja, da po Gangnam Stylu ne bo ponovil uspeha prvega singla. Foto: EPA
Številni so prepričani tudi za PSY-ja, da po Gangnam Stylu ne bo ponovil uspeha prvega singla. Foto: EPA
Matevž Šalehar - Hamo
Hamo se zaveda, da ljudje na koncertih čakajo na hit. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Trkaj
Trkaj meni, da je nemogoče preračunati glasbeni okus poslušalca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Val 202 Plus! Vol. 3 prinaša 40 pesmi, ki so ali pa še bodo pustile pečat na slovenskem in mednarodnem glasbenem prostoru, so prepričani njegovi sestavljavci. Koliko pa ena skladba v množici številnih lahko definira posameznega izvajalca?

"Zdi se mi, da je kljub upadu prodaje plošč oz. albumov prav album edina prava vizitka izvajalca. Posamezni 'songi' te lahko povsem napačno 'opredalčkajo', seveda pa teorija o hit singlu še vedno drži. Če imaš dober 'song', bo ta najverjetneje "prodal" tudi tiste, ki so mogoče na prva ušesa malo manj opazni, hkrati pa bo ta song postal vizitka izvajalca," je pojasnil aktualni zmagovalec Slovenske popevke po izboru strokovne žirije Matevž Šalehar - Hamo, ki z zmagovalno pesmijo Ti prihajaš gostuje na omenjeni kompilaciji.

Šalehar poudarja, da se zaveda, da ga ljudje poznajo po zmagovalnem komadu s popevke, sicer pa ima "bluz-rock bend, ki se ukvarja s precej drugačnim žanrom". "Tako v prvem kot drugem primeru sem avtor glasbe in besedila. Pa imamo težavo," je v smehu dodal glasbenik.

Glasba pred preračunljivostjo
Raper Trkaj, ki je združil svoje moči s pevcem skupine In & Out Korijem, v skladbi Dobro jutro pravi, da je singel tisti, ki ga čutiš v tistem trenutku, da bo pravi. "Mi bomo izdali cel album singlov, ker so vsi dobri, tako da je vse O. K. Da pa bi vedel, kaj bo ljudem všeč, je nemogoče, da pa bi delal, kaj bo ljudem všeč, pa neumno. Muzika je sledenje sebi, in če je drugim všeč, super, če ne, tudi O. K., gremo dalje," meni Trkaj.

Po drugi strani pa člani zasedbe Zebra Dots (ki se na kompilaciji pojavijo z dvema skladbama) trdijo, da je pomembno to, da je glasba skupine konsistentna: "To v praksi pomeni, da lahko ljudje, ki jim je neka pesem všeč, tudi od skupine pričakujejo nadaljevanje te zgodbe. V nasprotnem primeru poznamo skupine, ki so uspele 'samo' z eno pesmijo, ki se je ljudi dotaknila. Zebra Dots tega nočemo, album je zgodba in poslušalec jo lahko dojame šele, ko pozna vso našo vsebino."

Tudi na koncertih se čaka na uspešnico
Čisto druga zgodba pa se potem zgodi na odru, je prepričan Šalehar. "Tam se vse dogaja v živo, tudi hiti tam zvenijo drugače. Sam na koncertih pravzaprav pričakujem čim bolj drugačno izvedbo, v bistvu me bendi, ki se koncertne izvedbe lotijo preveč po kopitu studijske logike, iritirajo. Če bi želel poslušati album, bi ostal doma. Rad imam tisti 'live juice'. Seveda pa živo izvedbo lažje ločiš od studijske različice, kadar gre za komad, ki ga poznaš. Tudi sam rad počakam na hit," je v smehu zatrdil Šalehar.