Ansambel Štirje kovači deluje od leta 1954. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Ansambel Štirje kovači deluje od leta 1954. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Obsežno gradivo o njegovem delovanju sta zbirala Franc in Hermina Šegovc, danes pa sta ga podarila Mestni občini Slovenj Gradec, ta pa ga bo predala v upravljanje muzeju.

Štirje kovači v koroškem pokrajinskem muzeju

Predvidoma bodo stalno razstavo o ansamblu v novih prostorih – na novo urejenih prostorih na Ozki ulici v Slovenj Gradcu – lahko na ogled postavili že v mesecu oktobru.

"Gre za neprecenljiv fond od plošč, kaset, priznanj, pisem, pogodb do še več gradiva ansambla, ki v 66 letih nikoli ni prekinil delovanja," je povedal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik in spomnil, da je ansambel ponesel ime najprej Slovenj Gradca, nato pa tudi celotne Koroške po Sloveniji in širše.

Ansambel Štirje kovači deluje od leta 1954 in je izšel iz štiričlanske zasedbe Ansambel Maks, ki se je dve leti pred tem zbrala pod vodstvom Maksa Klančnika. Ta je vodenje predal Francu Šegovcu in zaživel je ansambel Štirje kovači. Hermina Šegovc se je zasedbi kot pevka pridružila leta 1972.

Skupina je imela na tisoče nastopov in izdala 46 plošč. Gostovala je v ZDA in Kanadi ter Nemčiji, Švici, Avstriji, Italiji in nekdanji Jugoslaviji. Ansambel je najbolj poznan po skladbah Čakal sem ob potoku, Gremo na Pavre, Mala solzica, Moji mamici, Pridi zvečer, Rženova Tinka in že omenjeni Kam le čas beži.

Sledi: Štirje kovači - Kam le čas beži