Zadnja postaja poslovilne turneje zasedbe Kiss z naslovom End Of The Road (Konec poti) je bil New York. A na koncu so Kiss na koncertu predstavili – nov začetek. Foto: AP
Zadnja postaja poslovilne turneje zasedbe Kiss z naslovom End Of The Road (Konec poti) je bil New York. A na koncu so Kiss na koncertu predstavili – nov začetek. Foto: AP

Zasedba, ki obstaja že okroglih 50 let, se ne namerava upokojiti. Vsaj navidezno ne. Paul Stanley in Gene Simmons, ki sta člana skupine od njenega začetka, ter kitarist Tommy Thayer in bobnar Eric Singer so v soboto zadnjič stali na velikem odru v živo.

Poslovilno turnejo so sklenili s koncertom v slovitem newyorškem Madison Square Gardnu, ob koncu pa oboževalce potolažili – čeprav v živo ne bodo več nastopali, bodo koncerti zasedbe Kiss še vedno potekali, le da bodo na odrih namesto članov skupine "stali" njihovi avatarji.

Oboževalcem je četverica prav na omenjenem zadnjem koncertu ponudila vpogled v svojo digitalno "izdajo" – ko so se pravi kissovci umaknili z odra, so vloge prevzele njihove digitalne različice in izvedle uspešnico God Gave Rock and Roll to You.

Avatarje Stanleyja, Simmonsa, Thayerja in Singerja je izdelala družba Georgea Lucasa, ki se ukvarja s posebnimi učinki, Industrial Light & Magic, ob sodelovanju s podjetjem Pophouse Entertainment Group, katerega soustanovitelj je član nekdanje švedske zasedbe Abba Björn Ulvaeus.

Gre za drugo tovrstno sodelovanje omenjenih družb – prvič sta se na tem področju preizkusili ob snovanju projekta ABBA Voyage. Gre za serijo nastopov virtualne Abbe (kot so bili člani zasedbe videti na vrhuncu slave leta 1979) v Londonu, ki se je začela maja lani in bo predvidoma trajala do novembra prihodnje leto.

Predsednik uprave družbe Pophouse Entertainment, Per Sundin, je ob tem po poročanju AP-ja izpostavil, da sodobna tehnologija članom zasedbe omogoča, da bodo "nastopali večno". "Kiss bodo lahko imeli isto noč koncerte v treh mestih na treh različnih celinah," poudarja.

"Vse, kar smo v teh 50 letih dosegli, je neverjetno, a ni dovolj. Skupina si zasluži živeti še naprej, saj je pomembnejša od nas," je v intervjuju ob koncu poslovilne turneje dejal frontman zasedbe Paul Stanley in dodaja, da je ta nov korak izjemno vznemirljiv, saj bodo z njim "Kiss postali nesmrtni".

74-letni Simmoms je ob tem dodal: "Za vedno bomo lahko mladi in ikonični, saj bomo lahko delali stvari, kot jih še nismo. S to tehnologijo bo lahko Paul skakal še višje kot kdaj koli prej."

Kot piše AP, so tovrstna eksperimentiranja v glasbeni industriji v zadnjem obdobju precej pogosta, sploh v industriji K-popa. Oktobra je tako K-pop zvezdnik Mark Tuan v sodelovanju z družbo Soul Machine ustvaril svojega "digitalnega dvojčka", ki ga je poimenoval Digitalni Mark, s čimer je uporabnikom ChatGPT-ja omogočil, da z njim klepetajo, kot da bi klepetali s pravim zvezdnikom.

A to je prava malenkost v primerjavi s K-pop zasedbo Eternity, ki jo sestavljajo zgolj virtualne glasbenice, ali s skupino Aespa, katere prave članice običajno nastopajo skupaj s svojimi avatarji oz., kot jim pravijo, digitalnimi dvojnicami.